Gemeente Almere

Experiment café-gesprekken aanstaande vrijdag van start

Aanstaande vrijdag 24 oktober van 15.00 uur tot 17.00 uur bijt wethouder Frits Huis het spits af in een serie cafégesprekken die als experiment worden gehouden in het kader van het collegeprogramma 2002 2006. In dit programma heeft het college aangegeven dat de relatie tussen het stadsbestuur en haar bewoners op een moderne leest moet worden geschoeid en dat gezocht moet worden naar nieuwe vormen van overleg. Voorlopig zal Frits Huis de gesprekken voeren. Hij doet dit twee keer per maand op vrijdagmiddag van 15.00 uur tot 17.00 in café-restaurant Le Baron op de Grote Markt. Vrijdag 24 oktober starten de gesprekken en nieuwe data worden telkens via www.almere.nl bekend gemaakt.

De cafégesprekken staan in principe open voor iedereen, jong en oud, en vormen voor inwoners een laagdrempelige manier om in contact te komen met een bestuurder. Voor de bestuurder zijn de gesprekken een goede manier om voeling te houden met wat er leeft onder de inwoners van de stad. Mensen die een initiatief hebben of een idee ter verbetering van de stad en haar samenleving zijn van harte welkom. Maar ook mensen die bezorgd zijn over iets in hun buurt of stad; mensen die over een bepaald onderwerp willen discussiëren met een politicus kunnen er terecht. Het kan een persoonlijk gesprek zijn, maar het mag ook discussie zijn over een vraagstuk waar een grote groep Almeerders op dat moment mee kampt.

Geen inleverpunt voor problemen
Aan de gesprekken liggen een aantal regels ten grondslag. De gesprekken zijn niet bedoeld als inleverpunt voor problemen die de overheid maar moet oplossen en de wethouder doet dan ook geen toezeggingen. De gesprekken zijn wél bedoeld als een moment waarop er geluisterd wordt en waarin er samen kan worden nagedacht over een mogelijke oplossing. Het onderwerp van gesprek zou dan ook bij voorkeur door méér moeten worden ingegeven dan alleen persoonlijk belang.

Het eerste kopje koffie is voor rekening van de gemeente, overige consumpties zijn voor eigen rekening.

Registratie
In verband met archivering en eventuele vervolgacties wordt elk gesprek geregistreerd via een formulier waarop naam, adresgegevens en het onderwerp van gesprek staan aangegeven. Na een aantal gesprekken wordt bekeken of deze manier van contact voor zowel de inwoners als de bestuurders naar tevredenheid functioneert.