AAII(L)N

Presentatie boek 'Islam over integratie' aan CdK, dhr Franssen

Den Haag, 22 oktober 2003

Overhandiging boek 'Islam over acceptatie, participatie en integratie' aan Commissaris van de Koningin, de heer J. Franssen

Aan de vooravond van de Ramadan zal de vereniging Ahmadiyya Anjuman Isha']at Islam (Lahore) Nederland (AAII(L)N), op vrijdag 24 oktober a.s om 17.15 uur in Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10 te Den Haag, aan de heer J. Franssen, Commissaris van de Koningin in Zuid Holland en tevens voorzitter van Raad van Toezicht van Forum een boek aanbieden met als titel 'Islam over acceptatie, participatie en integratie'.

De islam staat op het moment wereldwijd enorm in de belangstelling, in de meeste gevallen in negatieve zin. Deze negatieve aandacht leidt tot spanningen. Ook in Nederland is dat voelbaar. Tijdens de Ramadan is de interactie tussen moslims en niet moslims veel nadrukkelijker. Gebrek aan juiste informatie versterkt dat negatieve beeld van de islam bij andersdenkenden. Recentelijk is er weer een stroom van berichten op gang gekomen die door moslims als grievend worden ervaren. Het lijkt er op dat de moslims van alles de schuld krijgen. Verschil in interpretaties van het geloof onder de moslims werkt ook verwarring in de hand. Willen wij in harmonie met onze medemens leven dan is het van groot belang dat we op de hoogte zijn van elkaars normen en waarden. Dit kunnen wij bereiken door naar buiten te treden en te vertellen wat de ware islam is. Daarom heeft het bestuur van de AAII(L)N besloten een boek uit te geven.
Met dit boek willen wij vanuit onze visie een bijdrage leveren aan de dialoog over de islam. In dit boek zijn o.a. de inleidingen van de heer Paul Scheffer (publicist en lid van de Raad van Toezicht van Forum) en van professor Nasser Abu Zayd van de Universiteit van Leiden opgenomen.
Wij hopen hiermee tevens bij te dragen aan de doelstellingen van de overheid en van organisaties, die zich van uit hun verantwoordelijkheid bezighouden met maatschappelijke problemen Een voortdurende dialoog tussen moslims en niet-moslims vinden wij van groot belang. De opbouw van een samenleving waar burgers ongeacht ras, geaardheid en religie vredig naast en met elkaar kunnen leven is een verantwoordelijkheid van een ieder. Daartoe behoren niet in de laatste plaats politici, journalisten, sociale instellingen/ organisaties. Wij als bestuurders van een moslimorganisatie willen ons niet onttrekken aan die verantwoordelijkheid.

Voor informatie:
Ahmadiyya Anjuman Isha'at Islam (Lahore) Nederland (AAII(L)N) Paul Krugerlaan 16
2571 HK Den Haag
Ir. H.Mahawat Khan MBA
Tel 015-3105365/06-24695924
Fax 015-3101398
Email : hikmat@worldonline.nl

Achtergrond informatie

De Ahmadiyya Anjuman Isha'at Islam (Lahore) Nederland (AAIILN) is gevestigd aan de Paul Krugerlaan in Den Haag en is aangesloten bij de Unie van Lahore Ahmadiyya Moslim Organisaties in Nederland (ULAMON). De bij de ULAMON aangesloten organisaties maken deel uit van de wereldwijde Ahmadiyya associatie voor het propageren van de islam, te Lahore in Pakistan. De doelstelling van deze beweging is om de religie van de Islam in haar oorspronkelijke, zuivere vorm aan de wereld te presenteren en om de ware islamitische geest bij de moslims zelf te doen herleven. Zij tracht deze doelstellingen te verwezenlijken door rationele argumenten, morele verheffing en door zichzelf als voorbeeld te stellen, terwijl tegelijkertijd respect en verdraagzaamheid getoond wordt voor de gedachten van anderen. Zij presenteert de islam als de liberale, rationele, tolerante, niet-ritualistische en levende godsdienst, die door de Heilige Qoer'aan wordt onderwezen en in praktijk werd gebracht door de heilige profeet Mohammed, vrede en de zegeningen van Allah zij met hem. Voor meer informatie verwijs ik u naar bijgevoegde informatie over de Lahore Ahmadiyya beweging. ULAMON in Nederland heeft onder andere tot doel een dialoog op gang te brengen tussen moslims onderling en tussen moslims enerzijds en niet-moslims anderzijds
De Lahore Ahmadiyya wereldbeweging in de islam heeft meer dan een eeuw geleden de juiste Jihaad (zware inspanningen) geproclameerd, namelijk een Jihaad niet met het zwaard maar met de pen. Dus geen heilige oorlog, maar het tonen van het ware gezicht van de Islam met de juiste argumentaties. Het resultaat was en is nog steeds een niet aflatende stroom van publicaties in nagenoeg alle westerse talen waarin de vrede van de islam op overtuigende en intellectuele wijze wordt verkondigd. De Ahmadiyya organisatie is de eerste islamitische beweging die zich in Nederland meer dan 60 jaar geleden heeft gevestigd en op bescheiden en niet opzichtige wijze haar islamitische missionaire taak volbrengt. De huidige Lahore Ahmadiyya moslim populatie in Nederland is voornamelijk uit Suriname en Nederland afkomstig.

22 okt 03 13:20