Gemeente Alkmaar


Parkeergarage de Karperton vrijdag weer open

Alkmaar, 22 oktober 2003

Vrijdag 24 oktober vanaf 9.00 uur is parkeergarage de Karperton weer geopend. De garage aan de Dijk heeft een zeer opvallende metamorfose ondergaan. Kunstenaars van het bedrijf Stad & Kunst voorzien muren en kolommen van beeldend schilderwerk. Functionele kunst, want de afbeeldingen en kleuren helpen bezoekers hun auto snel en gemakkelijk terug te vinden. Op woensdag 19 november om 16.00 uur wordt de parkeergarage officieel in gebruik genomen. Vergunninghouders, maar ook omwonenden krijgen binnenkort een uitnodiging thuisgestuurd.

Voor de meeste mensen is een parkeergarage een noodzakelijk kwaad. Je parkeert er je auto en zorgt dat je zo snel mogelijk weer buiten staat. In de hoop dat je straks nog weet waar je je auto ook alweer had neergezet, want al die parkeerdekken lijken op elkaar. En hoewel je weet dat er cameratoezicht is, ben je toch een beetje opgelucht als je de garage uitrijdt.

Troosteloze sfeer verleden tijd
De Karpertongarage aan de Dijk is geen uitzondering. Ook hier wàs een troosteloze sfeer en voelden bezoekers zich soms onveilig en gedesoriënteerd. Toen de garage, die in 1984 werd gebouwd, op de nominatie stond om grondig gerenoveerd te worden, besloot de gemeente dan ook het interieur zodanig aan te pakken, dat dit soort problemen tot het verleden behoren.

120.000 kilo kunsthars
Met de omvangrijke operatie is zo'n 1,5 miljoen euro gemoeid. Alle parkeerdekken zijn gerepareerd, schoongemaakt, voorzien van een nieuwe slijtlaag en opnieuw geschilderd. Voor de slijtlaag, is zo'n 120.000 kilo kunsthars wordt gebruikt. Daarnaast zijn talrijke grote en kleine verbeteringen aangebracht, die van de Karperton een prettiger parkeergarage maken. Meer en betere verlichting en intensievere camerabewaking moeten de veiligheid vergroten. Obstakels in het wegdek zijn gladgestreken, zodat inparkeren een koud kunstje wordt. Donkere hoeken en andere plekken die uitnodigen tot wildplassen, zijn weggewerkt. De kassa's staan nu achter een glazen pui, zodat bezoekers vrij van tocht en lawaai kunnen betalen. Het is maar een greep uit de waslijst aan verbeteringen.

Kaasfabriek de Karpterton
Wat het meest in het oog springt, is het schilderwerk. Grauw beton heeft plaats gemaakt voor frisse kleuren. Elk parkeerdek heeft een eigen kleur, die ook terug te vinden is in het trappenhuis. Handig, want zo vind je je auto altijd terug, zelfs als je het nummer van het parkeerdek vergeten bent. Daarnaast is elk parkeerdek ook te herkennen aan de schilderingen op muren en kolommen. Deze hebben allemaal te maken met het thema kaas. Rond 1900 stond op de plek van de huidige parkeergarage namelijk een kaasfabriek, genaamd Karperton. Behalve de kaas, die de entree opvrolijkt, is er een parkeerdek met een koe, één met melk, één met kaasdragers en één met het keurmerk van de Nederlandse kaascontrole. De bovenste verdieping toont taferelen van Alkmaar rond 1900. En het onderste niveau, de kelder, is natuurlijk het domein van de muis.

Stad & Kunst
De kleuren en schilderingen zijn ontworpen door Stad & Kunst. Deze organisatie creëert door middel van kleuren en beeldend schilderwerk vriendelijk ogende parkeergarages, waarin bezoekers zich veilig en op hun gemak voelen en waarin ze zich goed kunnen oriënteren. Stad & Kunst heeft onder meer garages in Leiden, Nijmegen en Den Bosch beschilderd.

22 oktober 2003