Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

23 oktober 2003

Praktisch zakboekje helpt zorgverleners in communicatie met allochtone patiënten

Het NIGZ brengt op 24 oktober het herziene Zakboekje Communicatie Hulpverlening Allochtonen uit. Dit boekje helpt zorgverleners om beter te communiceren met allochtone patiënten en cliënten. Het gaat met name in op sociale en culturele aspecten van het communiceren met allochtone bevolkingsgroepen. Het NIGZ heeft dit initiatief samen met het IKW en het RPCP te Den Haag vormgegeven.

De Nederlandse multiculturele samenleving heeft zowel aandacht voor nieuwkomers (vluchtelingen, asielzoekers, immigranten) alsook voor de hier reeds verblijvende allochtone bevolkingsgroepen. Inmiddels is bij veel allochtone groepen de taalbeheersing op zichzelf niet meer het grootste struikelblok in de communicatie, maar wel de cultureel bepaalde omgangsvormen, gewoonten en andere manieren van doen en laten. Onderzoek, zoals ook recent dat van Harmsen aan de Erasmus Universiteit, geeft het belang aan van communicatiebegeleiding aan deze allochtone doelgroepen.
Door het uitgeven van het herziene zakboekje hopen de initiatiefnemers zorgverleners zoals huisartsen, patiëntenvoorlichters, welzijnswerkers en preventiewerkers een handreiking te geven die het contact met allochtone bevolkingsgroepen zal versoepelen.

Praktische insteek.
Het zakboekje, dat eerder werd uitgebracht onder de titel Gesprekken zonder grenzen, heeft een praktische insteek, die tot uiting komt in zowel algemene houding-, communicatie- en gedragstips alsook cultuurspecifieke aanbevelingen en adviezen.Zo worden van de grootste in ons land verblijvende culturele groepen zoals Turken, Marokkanen, Surinamers, Antillianen en Arubanen, allerhande cultureel bepaalde begrippen en opvattingen in het zakboekje uitgelegd, die bij het contact over gezondheidsonderwerpen een rol spelen. De rol en betekenis van begrippen als rein en onrein, sterven en ?koude ziekten? alsook de opvattingen over hygiène, anticonceptie en het bloed afnemen komen in het boekje aan de orde binnen de culturele context van de betreffende groep.
Een lijst met ?ijsbrekertjes? bevat bovendien korte vertalingen van begroetingen in de eigen taal van de doelgroep, die niet bedoeld zijn als opening van complete gesprekken in die taal, maar die wel gelden als voorbeelden van respectvolle gespreksopeningen die het verdere contact vergemakkelijken. Verder wordt uitvoerig stilgestaan bij de Ramadan, omdat juist deze vastenmaand van de Moslims veel vragen oproept over eten, gezondheid en medicijngebruik Tot slot bevat het boekje nuttige adressen en verwijzingen naar verdere literatuur.

Bestellen en meer informatie
Het zakboekje Communicatie Hulpverlening Allochtonen is verkrijgbaar bij het NIGZ, Postbus 500 Woerden, 3440 AM Woerden, tegen een kostprijs van ? 6,95 per exemplaar, exclusief verzendkosten. Voor grotere bestellingen kan contact worden opgenomen met de NIGZ-uitgeverij, Jeroen Steen: (0348) 43 98 23.

Meer informatie over de achtergronden en oorsprong van het zakboekje kan worden ingewonnen bij René Stegerhoek (rstegerhoek@nigz.nl)