Gemeente Stede Broec 23-10-2003
Schade aan riool in de groenstrook mogelijk vrijdag hersteld

Als 't een beetje meezit, wordt het gat in 't fietspad door de noordelijke groenstrook vrijdag 24 oktober gedicht.

We hebben u eerder deze week op de hoogte gebracht van de schade aan het riool in de groenstrook langs de Drechterlandseweg, ter hoogte van Hogesluissloot. Als gevolg van een lek in een rioolbuis spoelde er zoveel grond weg dat een drie meter diep gat ontstond. Het betonnen riool bleek aangetast door rioolgassen. Het fietspad is al ruim een week afgesloten.

Zeven meter diep
Inmiddels is het gat nog veel dieper, maar dat hebben we zelf gedaan. Er moeten rioolbuizen en een paar putten worden vervangen en daarvoor moeten we een meter of zeven diep kunnen werken.

Ook als het lukt om het gat vrijdag dicht te krijgen, dan nog blijft het fietspad in het weekend afgesloten. De bestrating moet vervangen worden en daar komen we op z'n vroegst maandag aan toe.

Gat in de groenstrook

Structureel probleem
Problemen met betonnen rioleringen doen zich momenteel op vrij grote schaal voor, niet alleen in Stede Broec maar in heel Nederland en ook in het buitenland. Overal blijkt dat betonnen riolen veel eerder aan vervanging toe zijn dan werd verwacht. Beton blijkt toch minder bestand tegen aantasting door agressief rioolwater en de gassen die daarin ontstaan dan we met z?n allen dachten. Dat was aanleiding om voor het nieuwe riool in de La Reinelaan buizen van het materiaal gres te gaan gebruiken.