Politie Friesland


Politieberichten van 23/10 (13.00 uur) t/m 24/10 (07.00 uur)

Fryslân 24-10-2003 - Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bureau Communicatie via 0900 - 8844.

Leeuwarden: actie drugsoverlast Mercuriusfontein In het kader van drugsoverlast voerde politie Fryslân op donderdag tussen 14.00 uur en 19.30 uur een gerichte actie uit in de omgeving van de Mercuriusfontein. De politie kwam tot deze actie door structurele overlast en klachten van plaatselijke ondernemers, bewoners en publiek. Politie Fryslân had de afgelopen maanden al veel overlast geconstateerd van verdovende middelen in de omgeving van de Mercuriusfontein. Tijdens deze actie werden negen gebruikers van verdovende middelen aangehouden en verhoord, vier dealers aangehouden en een 19- jarige Leeuwarder aangehouden terzake beletten of belemmeren van een aanhouding. Drie aangehouden dealers zijn inwoners van Leeuwarden van 26, 30 en 35 jaar, de vierde aangehouden dealer betreft een 21- jarige inwoner van Hellevoetsluis. Met het Openbaar Ministerie wordt nog overleg gevoerd over de hechtenis van de vier aangehouden dealers. Aan de actie werkten 27 politiefunctionarissen mee, waaronder 4 politiestudenten en 2 ambtenaren van de Vreemdelingendienst.

Dokkum: winkeldiefstal
Donderdag werd om 13.10 uur een verdachte aangehouden aan de Grote Breedstraat terzake winkeldiefstal. De vrouw, een 26- jarige Dokkumse wilde een paar dameslaarzen t.w.v. 24,95 meenemen zonder te betalen. De verdachte werd voor verhoor meegenomen naar het bureau en na verhoor weer vrijgelaten. Een 23- jarige inwoner van Harkema deed aangifte.

Koudum: aanrijding met gewonde
Donderdag vond om 16.10 uur een aanrijding plaats tussen twee autos aan de Galamadammen waarbij een 6-jarig meisje uit Balk gewond raakte. Het slachtoffer werd met nekletsel per ambulance naar het ziekenhuis te Sneek gebracht. Het letsel ontstond doordat de bestelbus van een 42- jarige bestuurder uit Dronrijp met 70 km/u tegen de achterzijde van een personenauto reed. Het slachtoffer was de enige passagier van de personenauto die werd bestuurd door een 46- jarige inwoonster van Balk. De personenauto was total loss en werd afgevoerd door een bergingsbedrijf.

Sneek: vrouw onwel
Op donderdag werd om 12.25 uur een 42- jarige inwoonster van Sneek onwel in een warenhuis aan het Schaapmarktplein. Het slachtoffer werd door ambulancepersoneel naar het ziekenhuis gebracht voor nader onderzoek. De politie heeft geen informatie over de conditie van het slachtoffer.

Buitenpost: actie Jiskefet
Afgelopen donderdag voerden milieu- en reinigingsambtenaren van de gemeente Achtkarspelen en Kollumerland in samenwerking met medewerkers van de afdeling milieu van de politie en Fryslân Miljeu een actie Jiskefet uit in de gemeente Achtkarspelen en Kollumerland. Tijdens deze dag werden in totaal vijftien bedrijfsafvalcontainers van dertien bedrijven gecontroleerd op de aanwezigheid van gevaarlijk afval. Bij acht bedrijven werden geen overtredingen geconstateerd. Een bedrijf kreeg een waarschuwing omdat in deze container licht verontreinigd afval werd aangetroffen. Tegen vier bedrijven werd proces-verbaal opgemaakt. In hun containers werden kit, Tl-buizen, spuitbussen met lak, smeervet, kokers epoxymix en restanten verf aangetroffen.

Sneek: winkeldiefstal met geweld
Donderdag werd om 17.30 uur een verdachte aangehouden terzake winkeldiefstal met geweld in een telefoonwinkel aan de Oosterdijk. De verdachte, een 19- jarige inwoner van Stadskanaal, had samen met vijf onbekende verdachten een GSM toestel meegenomen zonder te betalen. Het beveiligde toestel kon weggenomen worden toen vier van de zes mannen het personeel afleidde. Direct daarna verlieten vijf verdachten de zaak. De ondernemer kon een van de zes verdachten buiten aanhouden. De zesde verdachte was in de winkel achtergebleven en probeerde de aangehouden verdachte te ontzetten wat niet lukte. Deze verdachte sloeg de winkelier tegen zijn borst en rende er vandoor. De aangehouden verdachte werd door de winkelier overgedragen aan de politie. De verdachte werd voor verhoor meegenomen naar het bureau en vervolgens ingesloten. Een 21- jarige inwoner van Oudehaske deed aangifte.

Franeker: eenzijdige aanrijding met letsel
Donderdag, om 14.20 uur raakte een 76- jarige inwoner van Franeker gewond tijdens een eenzijdige aanrijding op de Rijksweg A31. Het slachtoffer was in zijn personenauto bekneld geraakt en werd door brandweerlieden uit het voertuig gehaald. Het slachtoffer werd met onbekend letsel naar het ziekenhuis MCL-Zuid te Leeuwarden gebracht. De man reed van Leeuwarden in de richting van Franeker. De automobilist raakte door onbekende oorzaak van de weg, raakte een ANWB paal en kwam dertig meter verder tollend tot stilstand. De auto werd ernstig beschadigd afgevoerd door een takeldienst.

Alcohol in het verkeer
De volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. Alle bestuurders ontvingen een proces-verbaal. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

Harlingen: Almenumerweg, donderdag 17.33 uur, 36- jarige inwoner van Wjnaldum, 695 ug/l, rijverbod 7 uur, bromfietser.

Drachten: Moleneind, donderdag 15.35 uur, 57- jarige inwoner van Den Haag, 300 ug/l, rijverbod 2 uur, automobilist.

Leeuwarden: Oldegalileen, donderdag 04.00 uur, 27- jarige Leeuwarder, 300 ug/l, rijverbod 2 uur, automobilist.

Grou: Roerdompstraat, vrijdag 02.35 uur, 50- jarige Leeuwarder, bloedproef afgenomen door arts omdat blaastest niet lukte. Uitslag nog niet bekend.

Nijeholtpade: Stellingenweg, vrijadg 03.00 uur, 36- jarige inwoner van Heerenveen, 380 ug/l, rijverbod 3 uur, tevens proces-verbaal voor rijden zonder rijbewijs. Automobilist die sinds 1998 voor de zesde keer werd aangehouden als drankrijder. Sinds februari 2000 was zijn rijbewijs ongeldig verklaard. De personenauto van de verdachte werd in beslag genomen.

Midlum: Beatrixlaan, vrijdag 01.20 uur, 20- jarige inwoonster van Harlingen, 380 ug/l, rijverbod 3 uur, automobiliste.

Heerenveen: Rijksweg A7, vrijdag 00.48 uur, 33- jarige inwoner van Heerenveen, 1265 ug/l
(= 2,91 promille), rijverbod 17 uur, rijbewijs ingevorderd, automobilist.

Leeuwarden: Archipelweg, vrijdag 01.25 uur, 26- jarige Leeuwarder, bloedproef afgenomen door arts omdat blaastest niet mogelijk was. Uitslag nog niet bekend. Rijverbod opgelegd van 24 uur, rijbewijs ingevorderd.