Politie Groningen

Persberichten vrijdag 24 oktober 2003

Provincie Groningen 24-10-2003 -

Groningen: gordelcontrole
Op de Bornholmstraat en de Osloweg is donderdagochtend gecontroleerd op het dragen van de veiligheidsgordel. Er werden vijf bekeuringen uitgedeeld. Verder kreeg een automobilist een bon omdat zijn auto niet APK gekeurd was.

Groningen: automobilist rijdt fietsster aan
Bij het afslaan van de Zernikelaan in de richting van de Crematoriumlaan zag donderdagochtend een 62-jarige automobilist uit Feerwerd een 20-jarige fietsster uit Groningen over het hoofd. De vrouw reed op het naastgelegen fietspad en viel door de botsing op het wegdek. Zij is voor onderzoek meegenomen naar het ziekenhuis.

Groningen / Glimmen: vier hennepkwekerijen ontmanteld
In de Donderslaan heeft de politie donderdagochtend in twee woningen twee hennepplantages ontmanteld. In de woning van een 31-jarige vrouw bevond zich op zolder een kwekerij met 137 planten. In een naastgelegen woning van een 33-jarige vrouw bevonden zich 171 hennepplanten. De kwekerijen met toebehoren werden ter vernietiging afgevoerd. Beide vrouwen werden aangehouden en legden op het bureau een verklaring af. In een pand aan de Noorderspoorsingel trof de politie op twee kamers een plantage aan met in totaal 208 planten. Ook deze thuiskwekerij werd ontmanteld. De 26-jarige bewoner werd aangehouden en legde een verklaring af op het bureau. Bij de politie kwam ook informatie binnen dat in een woning aan de Parallelweg in Glimmen een kwekerij zou zijn. Bij de 62-jarige bewoner werd in de kelder een kwekerij aangetroffen. Verder waren er in de woning gedoogde henneptoppen aanwezig. De man heeft een verklaring afgelegd en de kwekerij met toebehoren is afgevoerd. Tegen de thuiskwekers wordt proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: auto-inbraken bij schadeherstelbedrijf
De politie werd donderdagochtend gestuurd naar een
schadeherstelbedrijf aan de Malmoweg waar op het terrein zes autos waren opengebroken. Van alle zes de autos bleek een ruit vernield te zijn. Het is nog niet geheel duidelijk wat er uit de wagens is weggenomen. De dader(s) zijn vermoedelijk op het terrein gekomen door een gat in het hekwerk te knippen. Onderzoek is ingesteld.

Groningen: snelheidscontroles
Op de N355 (Friesestraatweg) werd donderdagavond een
radarsnelheidscontrole gehouden waarbij 1352 voertuigen werden geregistreerd. Hiervan reden en 22 sneller dan de limiet van 80 km per uur. Op de N360 (Rijksweg) werd donderdagmiddag op snelheid gecontroleerd. Hier overtraden 2 voertuigen van de 1980 gecontroleerde voertuigen de limiet van 80 km per uur. Respectievelijk 90 en 103 km per uur. Op de Friesestraatweg (ringweg 70 km per uur) werd de snelheid van 900 voertuigen gemeten. 34 overtraden de maximumsnelheid. Hoogst gemeten snelheid 108 km per uur. Op de Hogeweg waar vanwege werkzaamheden de snelheid verlaagd is naar 30 km per uur werd met s middags de lasergun gecontroleerd. Acht bekeuringen werden uitgeschreven. Hoogst gemeten snelheid 65 km per uur.

Groningen: rijden onder invloed
Een 32-jarige automobilist uit Aduard werd donderdagnacht op de Stationsweg gecontroleerd op het rijden onder invloed van alcohol. Op het bureau blies de man een promillage van 1.15. Hij kreeg een rijverbod en een proces-verbaal.

Groningen: verlichtingscontrole
Op de Kijk in t Jatstraat werd donderdagavond een verlichtingscontrole gehouden waarbij in totaal 29 bonnen werden uitgeschreven. Een 30-jarige man uit Groningen werd aangehouden voor het opgeven van een valse naam. Hij werd daarbij dusdanig agressief en recalcitrant dat hij geboeid werd. Na verhoor kreeg hij een proces-verbaal en werd op vrije voeten gesteld.

Groningen: georganiseerde winkeldiefstal
De politie hield donderdagmiddag op het Stationsplein drie vrouwen, 19, 20 en 27 jaar uit Rotterdam en Den Haag, en een 19-jarige man uit Ossendrecht aan op verdenking van winkeldiefstal. De vrouwen waren in bezit van zogenaamde geprepareerde tassen en in een koffer van de man zat voor zon 100 euro aan gestolen cosmetica artikelen. Uit onderzoek bleken de goederen uit een drogisterij in de Herestraat en uit een filiaal uit Leeuwarden afkomstig te zijn. Nader onderzoek is ingesteld.

Veendam: politie opzoek naar getuigen horkgedrag
De politie is op zoek naar getuigen van het horkgedrag van een bestuurder van een zwarte Volvo 440. Deze onbekende bestuurder maakte woensdagavond omstreeks 18.00 uur op de N33 op het gedeelte tussen de A7 en Veendam het verkeer onveilig door een vrachtauto en andere autos in te halen terwijl het tegemoetkomende verkeer reeds zeer dicht was genaderd. Verder overschreed deze automobilist voortdurend de doorgetrokken streep. Op een gegeven moment remde hij vlak voor een ingehaalde personenauto sterk af tot ongeveer 40 km/u. De achter hem rijdende automobilist kon toen ternauwernood een botsing voorkomen. Toen deze automobilist, een 38-jarige inwoner van Stadskanaal besloot om de langzaam rijdende auto in te halen, werd hij aangereden door de Volvobestuurder die naar links stuurde tijdens het inhalen. Hierdoor raakte de inwoner van Stadskanaal met zijn auto in de berm. De onbekende bestuurder van de zwarte Volvo reed daarna met hoge snelheid weg. De politie is op zoek naar de identiteit van deze automobilist of het kenteken van de auto. Er zijn meerdere weggebruikers geweest die last hebben gehad van deze hork. Mocht iemand weten om wie het gaat of het kenteken van de auto weten dan wordt deze persoon verzocht contact op te nemen met de politie in Veendam.

Bedum: man gewon na val van steiger
Een 55-jarige werknemer van een bedrijf aan de Industrieweg in Bedum is donderdagmorgen gewond geraakt toen hij tijdens werkzaamheden aan een vrachtauto van een 4-meter hoge steiger viel op de betonnen vloer. Hij liep daarbij onder meer een armbreuk op en hoofdletsel. Hij is ter behandeling overgebracht naar het ziekenhuis. De arbeidsinspectie is in kennis gesteld voor nader onderzoek naar de oorzaak van de val.

Stadskanaal: (te) jonge automobilist
Aan de Groningerlaan in Stadskanaal trof de politie donderdagnacht een erg jonge automobilist aan. De knaap (16) uit Stadskanaal had stiekem de auto van zijn moeder meegenomen en toerde wat rond. Hij kreeg proces-verbaal voor rijden zonder rijbewijs. De politie heeft de verdachte na verhoor heengezonden. De autosleutels zijn bij moeder afgeleverd.

Snelheidscontroles: donderdag

Stadskanaal: N366
Limiet: 100 km per uur, gecontroleerd: 1450 voertuigen, aantal overtredingen: 8, hoogst gemeten snelheid: 118 km

Veendam: N33
Limiet: 100 km per uur, gecontroleerd: 1350 voertuigen, aantal overtredingen: 30, hoogst gemeten snelheid: 137 km

Mensingeweer: N361
Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 989 voertuigen, aantal overtredingen: 90, hoogst gemeten snelheid: 113 km

Delfzijl: automobilist onder invloed
Wegens rijden onder invloed heeft de politie donderdagnacht aan de Lunetstraat in Delfzijl een 26-jarige man uit die plaats aangehouden. De man reed in een auto en bleek bij een routinecontrole door de politie te veel te hebben gedronken. De ademanalyse aan het politiebureau wees 1.4 promille alcohol uit. Aan het politiebureau bleek ook dat de verdachte niet in het bezit is van een rijbewijs. Ook daarvoor kreeg hij een bekeuring. De man is na verhoor met een rijverbod van 6½ uur heengezonden.

Veendam: schilder valt van dak
Een 57-jarige schilder uit Veendam is donderdagmiddag gewond geraakt bij een val van een dak van een kantoorpand aan de Ubbo Wilkensstraat in Veendam. De man is vermoedelijk uitgegleden en kwam op het dak te vallen. Hij gleed naar beneden en kon zich niet meer vastgrijpen. De man viel daarop van het dak en kwam in een tuin terecht. Bij de komst van de hulpverleningsdiensten was het slachtoffer aanspreekbaar. Hij is voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. Zijn letsel is vooralsnog niet bekend. De arbeidsinspectie stelt een onderzoek in.