Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging



---

Nieuws

---

23-10-03 / Taakverschuiving van reumatoloog naar reumaverpleegkundige

De opdracht was te onderzoeken of deze verschuiving van taken ook door patiënten gezien wordt als een daadwerkelijke verbetering van de zorg. Het onderzoek is verricht onder patiënten, reumaverpleegkundigen en reumatologen.

Er is gekeken naar welke taken verschoven zijn, maar ook hoe patiënten, artsen en verpleegkundigen aankijken tegen de gevolgen hiervan voor de kwaliteit van de zorg. Daarnaast is onderzocht wat artsen en verpleegkundigen er zelf van vinden dat hun takenpakket verandert.
In de praktijk voeren reumaverpleegkundigen al veel taken uit die voorheen tot het takenpakket van de reumatoloog behoorden.

Het onderzoek geeft onder meer inzicht in de voorwaarden die nodig zijn om bepaalde taken te herschikken en de barrières die daarbij moeten worden geslecht.

In de aanbevelingen wordt ingegaan op de voorwaarden waaronder de verschuiving van taken zou moeten plaatsvinden. Het is van belang duidelijk aan te geven welke verantwoordelijkheden en bevoegdheden bij een bepaalde taak horen, hoe dit geregeld wordt en hoe er helderheid over wordt verschaft naar artsen, verpleegkundigen en patiënten. Het LEVV zal de vraagstelling naar deze voorwaarden in de nabije toekomst verder uitwerken, met het oog op het realiseren van de voorgestelde taakherschikking in de praktijk.

Het onderzoeksrapport is hier te downloaden.