FNV

Datum
24 oktober 2003
Onderwerp
Birma-actie op Schiphol tegen Lauda Air

Protest Lodewijk de Waal tegen Austrian Air

FNV-voorzitter Lodewijk de Waal heeft vanmorgen actie gevoerd tegen Austrian Airlines als protest tegen de vluchten naar Birma van die maatschappij. Hij overhandigde een spotprent aan vertegenwoordigers van Austrian Airlines op Schiphol. Hij heeft hen dringend verzocht hun vluchten naar Burma stop te zetten. Zeker vijftig Birmese vluchtelingen in Nederland, FNV'ers en vertegenwoordigers van Burma Centrum deden mee aan het protest. Wachtende Austrian Airlines-reizigers, in de rij voor het inchecken, maar ook andere reizigers en luchtvaartpersoneel reageerden verbaasd maar welwillend. Birma wordt geregeerd door een keiharde militaire dictatuur. De zwaar onderdrukte oppositie roept al jaren op tot een boycot van bedrijfsleven en toerisme. Gelet op de weigering van het bedrijf om gehoor te geven aan alle protesten hebben Birmagroepen en vakbonden in de hele wereld besloten de campagne tegen Austrian Airlines/Lauda Air op te voeren.

Eind 2002 is dochtermaatschappij Lauda Air van Austrian Airlines als eerste en enige maatschappij ter wereld begonnen met intercontinentale vluchten naar Birma. Na een maandenlange stop vanwege het toeristisch laagseizoen in Burma (regentijd) wil de maatschappij in november weer beginnen. Dit ondanks de wereldwijde kritiek. In de afgelopen maanden is al in 13 Europese landen actie gevoerd tegen Austrian Airlines/Lauda Air. Oppositieleidster en Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi heeft Austrian Airlines gevraagd om te stoppen met hun vluchten. Toerisme en investeringen steunen in praktijk de militaire dictators. De Nederlandse regering en de EU ontmoedigen daarom officieel toerisme naar dit land.

Deze week zijn tienduizenden actiekaarten tegen Austrian Airlines en Lauda Air verspreid in diverse landen. Er staat een groot aantal campagne-activiteiten tegen Austrian Airlines op stapel, waaronder steeds vaker acties op Europese luchthavens.

Meer informatie:
FNV Mondiaal: Andriëtte Nommensen, 020 - 58 16 538 of 06 - 51 76 11 18 Burma Centrum Nederland: Aernout Bouman 020 - 6716952, 06 - 42 92 78 66 Internet: www.fnv.nl/mondiaal/actie