Ingezonden persbericht


---



PERSBERICHT Koninklijk Horeca Nederland

Horeca onderwijst rookbeleid

WOERDEN, 23 oktober 2003 -- De horecabranche gaat zichzelf onderwijzen in het gastvrij ontvangen van zowel rokers als niet-rokers binnen de kaders die de overheid heeft gesteld. In september hebben Koninklijk Horeca Nederland en minister Hoogervorst besloten, dat een rookbeleid via een stappenplan geregeld wordt. Als onderdeel van dit Stappenplan zal aangegeven worden hoe via opleidingen en cursussen aan het rookbeleid gewerkt kan worden.

De SVH stelt in het Stappenplan voor om het rookbeleid in het reguliere horecaonderwijs te examineren via cursussen en opleidingen. Iedere horecaondernemer dient in het bezit te zijn van het diploma Sociale Hygiëne. Het rookbeleid zal daardoor volledig geïntegreerd worden in het horecaonderwijs. Binnen de Sociale Hygiëne moeten ondernemers en leidinggevenden kunnen aangeven, welke eisen gesteld worden aan het gastvrij ontvangen van rokers en niet-rokers, mede gelet op de arbeidsomstandigheden van de medewerker

De leerstof zal kosteloos beschikbaar worden gesteld via de site www.horeca.nl. Op die manier kan het personeel een andere denkwijze geleerd worden. In een restaurant of eetcafé zet men naast de peper en zoutvaatjes, het bloemetje en de kaart ook een asbak neer. Om het roken te ontmoedigen, zal dat niet meer gebeuren. In de opleidingen zal hier aandacht aan worden geschonken.

Werknemers zullen moeten wennen aan een horeca waar steeds minder gerookt wordt. Dat op zich is een goede ontwikkeling, want roken is en blijft ongezond. Samen komen we er wel uit, want. de horeca is gastvrij voor zowel rokers als niet-rokers!

De horeca is in principe vrijgesteld van de eis om werknemers een rookvrije werkplek te garanderen. Aan de uitzondering van de horeca voor de rookvrije werkplek is geen termijn gekoppeld. Wel moet er via een gezamenlijke inspanning een stappenplan komen, dat tot concrete maatregelen leidt, die in lijn lopen met het maatschappelijk draagvlak aangaande niet roken.


---

Noot voor de redactie -