De Unie


PinkRoccade - Informatiebrief

24 oktober 2003 - De Unie bespreekt een groot aantal onderwerpen. Stap voor stap wordt voortgang geboekt.

Inmiddels hebben wij weer een aantal vergaderingen gehad met jullie werkgever en is het hoog tijd jullie verder te informeren over de wat er speelt en welke voortgang er tot op heden is geboekt. De onderwerpen waarvoor wij jullie aandacht vragen zijn de reorganisatie bij Sociale Zekerheid, het Sociaal Plan, delegatieleden, de overheveling van onderwerpen uit de Davos naar de Bravo, pensioenen en het Najaarsakkoord.

Reorganisatie Sociale Zekerheid
Begin oktober hebben ruim 100 collegas van Sociale Zekerheid te horen gekregen dat zij gedwongen zullen worden ontslagen. Voorafgaand aan de start van deze rightsizing heeft De Unie twee maal met de OR van SoZ gesproken, op uitnodiging van de OR. Dit heeft er toe geleid dat de OR een aantal adviezen van vakbonden heeft overgenomen in het advies aan de bestuurder.
Voor onze leden, die getroffen worden door deze reorganisatie, geldt dat zij kunnen rekenen op advies en bijstand vanuit De Unie.

Sociaal Plan
Het huidige Sociaal Plan loopt tot 31 december aanstaande. Zowel bonden als PinkRoccade vinden het wenselijk te komen tot een nieuw Sociaal Plan. Voor ons is het huidige Sociaal Plan daarbij uitgangspunt, maar zal er een aantal verbeteringen moeten worden doorgevoerd. Het Najaarsoverleg heeft erin geresulteerd dat de korting op de WW-uitkering met een gedeelte van de ontslagvergoeding van de baan is. De vervolguitkering WW krijgen we echter niet meer terug.

Ontslagroute via CWI of kantonrechter
Wij hebben aangegeven bij ontslag wegens bedrijfseconomische redenen een voorkeur te hebben voor de route via het CWI en niet via de kantonrechter. Wij hebben deze voorkeur, omdat het CWI in het algemeen meer eisen stelt aan het onderbouwen van de ontslagaanvraag. PinkRoccade wil echter de wettelijk toegestane route via de kantonrechter open houden. Wel is PinkRoccade bereid met ons afspraken te maken over ontslagcriteria. Daarnaast heeft PinkRoccade toegezegd dezelfde onderbouwing van het ontslag bij de kantonrechter te willen geven als bij het CWI vereist zou zijn.
Voor mensen die via de kantonrechter ontslagen worden, betekent dit dat zij kritisch zullen moeten toetsen of zij daadwerkelijk aan de beurt zijn. Tevens adviseren wij altijd om hulp te zoeken. Onze leden krijgen die hulp uiteraard van De Unie.

Passend werk op andere standplaats
Wij wensen in het Sociaal Plan een regeling die voorziet in situaties waarin het werk van medewerkers overgaat naar een andere standplaats c.q. waarin een boventallige medewerker een aanbod krijgt voor een functie elders.
Wij willen daarbij het begrip passende arbeid definiëren en aansluiten bij de criteria die het CWI daarin stelt. Het gaat dan met name om de reisafstand. Wij vinden dat medewerkers onder bepaalde voorwaarden functies mogen weigeren. Bijvoorbeeld wanneer de nieuwe standplaats zo ver weg is dat verhuizen noodzakelijk zou zijn, maar dat persoonlijke omstandigheden (zoals een verdienende partner) een verhuizing in de weg staat. PinkRoccade is van mening dat reisafstand er niet toe doet. En dat het weigeren van overplaatsing in feite niet aan de orde kan zijn.
Op dit punt liggen wij dus nog ver uit elkaar. Wij zullen het volgende overleg een voorstel inbrengen waarin passend werk en het weigeren van een functie elders nader zijn uitgewerkt.

Van werk naar werk
Tevens willen wij meer voorzieningen voor van werk naar werk, bijvoorbeeld door nadruk op professionele outplacement.

Vakbonden meer betrokken bij reorganisaties
Tenslotte hebben wij aangegeven dat wij dichter bij reorganisaties betrokken willen zijn. Hier ligt een taak voor ondernemingsraden: zij doen er goed aan met de bonden te praten over de adviesaanvraag bij een reorganisatie. Tevens ligt er een taak bij PinkRoccade: vakbonden in een vroeg stadium informeren wat de reorganisatie-plannen zijn en leren van ervaringen die inmiddels zijn opgedaan.

Het volgende overleg over het Sociaal Plan vindt plaats op 5 november. Zodra wij een akkoord bereiken over een nieuw Sociaal Plan zal dit aan de vakbondsleden ter stemming worden voorgelegd.

Delegatieleden
Wij hebben aangegeven dat wij delegatieleden bij het overleg willen hebben. Alhoewel PinkRoccade hier steeds niet positief tegenover staat, is PinkRoccade nu akkoord gegaan met het toelaten van delegatieleden bij de vergaderingen over de overheveling van onderwerpen van de Davos naar de Bravo. Wanneer dit traject is afgerond, zullen wij gezamenlijk evalueren hoe wij de aanwezigheid van delegatieleden ervaren hebben, om eventueel afspraken te maken over een vervolg.
Voor De Unie is Jan - Kees de Jong degene die de vergaderingen gaat bijwonen.

Bravo / Davo
In de discussie over het overhevelen van onderwerpen van de Davos naar de Bravo hebben wij aangegeven het verstandiger te vinden nu in een keer alle onderwerpen ter hand te nemen. Immers, anders blijf je bezig en heb je geen inzicht in het totale kosten/opbrengsten-plaatje. Dit betekent dat naast de onderwerpen die wij reeds eerder hebben aangegeven, we ook zullen kijken naar overwerkregelingen, ploegentoeslag, stand-by-vergoedingen en de dertiende maand. Ten aanzien van de overige onderwerpen beperken wij ons tot een aantal hoofdpunten.

Reiskostenvergoeding woon-werkverkeer
Bij de overheveling gaan wij uit van de huidige situatie en de huidige fiscale regelingen. De fiscale regeling zal echter gaan wijzigen. Dat nemen wij mee in de onderhandelingen over de nieuwe Bravo. Wij hebben gevraagd om een overzicht van het aantal mensen dat meer vergoeding ontvangt dan de fiscale regeling en het bedrag dat daar mee gepaard gaat.

Vakantie-uren
Harmonisering van het aantal vakantie-uren zal niet ten kosten gaan van het totaal aantal vrije uren van iedere werknemer. Het kan echter wel gevolgen hebben voor de berekening van het uurloon, wat weer doorwerkt in bepaalde vergoedingen. Op zichzelf is De Unie voorstander van een uniforme uurloon-berekening, maar niet ten koste van alles.

Leeftijds- en diensttijd-dagen
Wij hebben PinkRoccade gevraagd ons inzicht te geven in de omvang en samenstelling van de populatie die leeftijds- en diensttijddagen geniet. De Unie is in principe bereid mee te denken aan andere vormen van leeftijdsbewust personeelsbeleid, waarbij centraal zou moeten staan hoe blijf ik een loopbaan lang gezond aan het werk.

Jubileumuitkering
De Unie is bereid tot een nieuwe regeling te komen. Dit moet dan wel een helder alternatief zijn voor de bestaande jubileumuitkeringen. Wij kunnen ons een koppeling voorstellen met leeftijdsbewust personeelsbeleid. Daarnaast wensen wij specifiek aandacht voor mensen die binnen een aantal jaren in aanmerking komen voor een jubileumuitkering.

BHV/EHBO-vergoeding
Als bonden vinden wij het de verantwoordelijkheid voor de werkgever om te zorgen voor voldoende en goed opgeleide BHV-ers. Wij wachten het voorstel van de werkgever af.

Het volgende overleg over de Bravo / Davo vindt plaats op 7 november.

Pensioen
Op 23 oktober vindt een eerste inhoudelijk overleg plaats over een nieuwe pensioenregeling. De vakbonden laten zich hierbij ondersteunen door een pensioendeskundige van De Unie. Volgende keer informeren wij jullie nader over dit punt.

Najaarsakkoord
Op 14 oktober jongstleden hebben de sociale partners met het Kabinet het zogenoemde Najaarsakkoord gesloten. De Unie heeft geen bezwaren tegen de hoofdlijnen hiervan (Ziektewet, WAO, VUT en prepensioen en de WW). Wel signaleren wij nog veel onduidelijkheid over deze hoofdpunten. Een aantal onderwerpen vraagt nog verdere besluitvorming. Voor De Unie is er echter een groot pijnpunt: de onderhandelingsmogelijkheden voor 2004. Het basisakkoord gaat uit van een nullijn in 2004. De Unie wijst loonmatiging niet af, maar ondersteunt dit alleen als die matiging innovatie en productiviteit bevordert. De loonruimte in bedrijven zou dus moeten worden gebruikt voor innovatie bevorderende projecten en resultaatgericht werken. Op deze wijze kunnen wij daadwerkelijk een bijdrage leveren aan het herstel van de Nederlandse economie.

Wij leggen het Najaarsakkoord integraal voor aan onze leden. U kunt uw standpunt tot 10 november aanstaande kenbaar maken via De Unie site. Daar vindt u ook nadere informatie.

Met vriendelijke groet,

Babet Hendriks
Bestuurder

vrijdag, 24 oktober 2003