De Unie


ABN AMRO - Stemmingsuitslag CAO eindbod

24 oktober 2003 - Naar aanleiding van de schriftelijke ledenraadpleging door De Unie over het CAO eindbod van ABN AMRO kan ik u als volgt berichten over de uitslag(en):

Voor Tegen Totaal alle bonden 58.5 40.4 De Unie 58 42 FNV Bondgenoten 60.6 37.4 CNV Dienstenbond 60.4 35.5 BBV 53 47

(in % van de uitgebrachte stemmen)

Deze uitslag betekent dat de leden van De Unie en de collega-bonden het eindbod in meerderheid hebben aanvaard en dat er vanaf gisteren sprake is van een nieuw CAO-akkoord.

De betreffende uitslagen hebben wij ook reeds aan ABN AMRO laten weten, waarbij de volgende kanttekeningen werden geplaatst: "Het ja-stemmen ging nauwelijks gepaard met een positief gevoel over de inhoud van dat eindbod, maar veel meer met overwegingen als: 'we houden ons hart vast voor de toekomst...'; 'zowel ten aanzien van werkzekerheid en pensioenontwikkeling wil onze werkgever bestaande regelingen steeds verder aantasten'; '...dus is het hebben en houden van een CAO met invloed van bonden meer waard dan het risico van geen CAO!' De nee-stemmers hebben begrijpelijke kritiek op (onderdelen van) het pakket."

Deze kanttekeningen geven naar onze mening op duidelijk wijze de gevoelens en emoties van onze leden over het eindbod weer.

In de CAO-onderhandelingen is, voordat ABN AMRO haar eindbod deed, op verschillende momenten door de bonden en ABN AMRO aangegeven dat diverse punten nog nader beschreven en/of uitgewerkt dienen te worden. Te denken valt aan teksten, procedures, data, etc., voorzover deze uiteraard vallen binnen het nu geaccepteerde eindbod. Een en ander is inmiddels binnen de bonden geïnventariseerd en zal op zo kort mogelijke termijn met ABN AMRO worden besproken. Let wel: dit betekent niet dat de onderhandelingen over de inhoud zullen of kunnen worden heropend, het gaat hier om de uitwerking en uitvoering van de zaken uit het eindbod in theorie en praktijk.

De Unie zal morgen per post een mailing aan de leden verzenden over de uitslag en het vervolgtraject. Deze mailing zal u uiteraard ook weer via deze elektronische weg worden toegezonden, zodat u deze ontvangt voordat de postbode deze bij u thuis bezorgd.

Kortom, met de nodige tegenzin bij de "ja-stemmers" en ongetwijfeld veel teleurstelling bij de "nee-stemmers", ABN AMRO heeft een nieuwe CAO tot 1 juli 2004.

Tot slot nog een huishoudelijke Unie-mededeling: vanaf vandaag neemt ondergetekende het stokje voor ABN AMRO over van Unie-bestuurder Daan Leeman. Daan verlaat De Unie gelukkig niet, maar zal zich gaan toeleggen op andere bestuurderswerkzaamheden. Deze werkzaamheden maken echter dat hij dit helaas niet kan combineren met het ABN AMRO-pakket. Op verschillende plaatsen hebben wij Daan al bedankt voor zijn inzet, inbreng en persoonlijke betrokkenheid bij ABN AMRO en vooral de leden in de afgelopen jaren en bij deze nogmaals. Mocht u hem ook nog iets willen laten horen: lmn-d@unie.nl.

Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen!

Met vriendelijke groet,

Joop Hofland
Bestuurder


vrijdag, 24 oktober 2003