Gemeente Amersfoort

Gemeente presenteert nieuwe onderzoeksresultaten
Berichten en informatie over onderzoek en statistiek

datum: 23 oktober 2003

Een groeiende stad, in omvang groeiende kinderen en waardering voor nieuwe winkelcentra, dit en andere zaken komen aan bod in de nieuwe Bios, berichten en informatie van de gemeentelijk afdeling Onderzoek en Statistiek, die in de week van 20 oktober wordt gepresenteerd.

Een groeiende stad
Amersfoort, dat nu nog 132.000 inwoners telt, groeit naar 160.000 inwoners in 2013.
De gemeentelijke afdeling O&S maakte een bevolkingsprognose volgens een nieuwe systematiek. De groei is vooral het gevolg van de grootschalige woningbouw in Vathorst. Tot 2014 worden daar 10.000 woningen gebouwd.

Ontwikkeling werkloosheid
Het werkeloosheidspercentage in Amersfoort ligt net iets boven het landelijke gemiddelde. In augustus van dit jaar stond 6% van de potentiële beroepsbevolking van Amersfoort ingeschreven als werkzoekende. Vooral mannen met een HBO opleiding blijken slachtoffer van de recessie. Vrouwen worden vooralsnog minder getroffen. De reden hiervoor moet worden gezocht in feit dat zij vaker werkzaam zijn bij de overheid of zorginstellingen.

In de Bios ook aandacht voor de bijstandsafhankelijkheid van de verschillende etnische groepen. Vooral mensen uit de zogenaamde 'eerste generatie' blijken een bijstandsuitkering te ontvangen. Etnische minderheden uit de 'tweede generatie' ontvangen net zo vaak een bijstandsuitkering als autochtone Nederlanders.

Te dikke kinderen
Uit onderzoek van de GGD Eemland blijkt dat ook in Amersfoort steeds meer kinderen te dik zijn. Eén op de acht 5- en 6 jarigen heeft last van overgewicht, bij de 13- en 14 jarigen is dat één op de zes. Kinderen met een lagere sociaal-economische status (gemeten aan het opleidingsniveau van de ouders) hebben vaker last van overgewicht dan kinderen uit een hoger sociaal-economisch milieu. Overgewicht blijkt ook vaker voor te komen bij allochtone kinderen dan bij hun autochtone leeftijdgenoten.

Publiekszaken open op maandagochtend
Bezoekers van de afdeling Publiekszaken op het Stadhuis van Amersfoort blijken slecht op de hoogte van de openingstijden. Dat de afdeling op vrijdagmiddag gesloten is, is aan veel ondervraagden onbekend. Publiekzaken overweegt de openingstijden aan te passen aan de wensen van de bezoekers. De afdeling zal dan op vrijdagmiddag open en op de maandagochtend gesloten zijn. Tweederde van de respondenten zegt dit idee te ondersteunen.

Bezoekers winkelcentra vergroten aantrekkingskracht stadscentrum De opening van nieuwe winkelcentra als het Jorisplein, Amicitia en het Drakennest zorgen slechts tijdelijk voor een stijging van het aantal bezoekers aan de binnenstad. Al wordt het beoogde effect (meer bezoekers) niet bereikt, nieuwe winkelcentra verhogen wel de waardering voor het gehele centrum. Op die manier kunnen zij de concurrentiepositie ten opzichte van mogelijke alternatieven verbeteren dan wel gelijkhouden.
Steden die hebben geïnvesteerd in hun binnenstad hebben bezoekers kunnen vasthouden. Winkelgebieden waarin niet is geïnvesteerd, blijven daarbij achter.
Een dalend aantal bezoekers wil niet zeggen dat er ook sprake is van een dalende omzet. Uit cijfers van het CBS blijkt dat landelijk de detailhandelsomzet in de periode van 1994-2002 is gestegen met ongeveer 35%. De bezoekers geven dus duidelijk meer geld uit!