Gemeente Amersfoort

Raad vraagt digitaal mening inwoners

datum: 23 oktober 2003

De Amersfoortse gemeenteraad gaat deze maand voor de eerste keer digitaal de mening vragen van inwoners over actuele zaken in de stad. Ruim 1000 Amersfoorters die deel uitmaken van het gemeentelijke digipanel krijgen vragen voorgelegd van de verschillende Amersfoortse raadsfracties.

Uiteenlopende onderwerpen
De vragenlijst bevat heel uiteenlopende onderwerpen. Elke fractie mocht één onderwerp aandragen en elke fractie heeft natuurlijk eigen aandachtsgebieden. Een greep uit de onderwerpen: wat merken inwoners van de invoering van het dualisme, wat weten wijkbewoners van wijkmeldpunten en buurtpreventie, willen burgers meer belasting betalen voor gratis busvervoer in de stad, bevorderen bewaakte fietsenstallingen het gebruik van de fiets naar de binnenstad, wat vinden inwoners van het Eemcentrum en hoe staan ze tegenover inkomensbeleid voor kwetsbare groepen?

Weten wat er leeft
De dualisering van het gemeentebestuur in maart 2002 was vooral bedoeld om het vertrouwen in de politiek te verbeteren. Belangrijk is dat de raad weet wat er in de stad leeft. De informatie uit het digipanel kan de raad benutten bij het vormen van zijn mening over bepaalde onderwerpen. Het panel is overigens niet bedoeld als vervanging van de politieke besluitvorming in de raad. De gemeenteraad maakt uiteindelijk de keuzes en beslist.

Het digipanel is bij uitstek geschikt voor onderzoek in opdracht van de raad, omdat de resultaten relatief snel beschikbaar zijn. Daardoor kan worden ingespeeld op de politieke actualiteit. Nadeel is dat het panel nog niet helemaal respresentatief is voor de hele stad. Ouderen zijn ondervertegenwoordigd in het panel, evenals lager opgeleiden. Dit lijkt vooral een kwestie van tijd: het internetgebruik neemt ook onder deze groepen toe.

Digipanel
Regelmatig worden er in Amersfoort enquêtes gehouden onder de inwoners van de stad. Doordat steeds meer Amersfoorters thuis toegang hebben tot internet (volgens de Stadspeiling 2003 inmiddels zo'n 65%) wordt internet steeds interessanter als methode van onderzoek. Daarom is de gemeentelijke afdeling Onderzoek & Statistiek in 2002 begonnen met de opbouw van een eigen panel ten behoeve van digitaal opinie-onderzoek. Via de Stadspeilingen van 2002 en 2003 hebben zo'n 1200 Amersfoorters zich aangemeld voor dit panel door hun e-mail adres af te geven. De raad heeft afgesproken twee keer gebruik te maken van dit digipanel en daarna te evalueren of het voor de raad een goed middel is om de mening van de inwoners te peilen.