Gemeente Rotterdam

Preventief fouilleren Rotterdam werkt

(24-10-03)Preventief fouilleren leidt tot zichtbare en overtuigende resultaten. Dit blijkt uit de evaluatie over de periode 20 september 2002 tot 30 juni 2003. De evaluatie is gisteren door burgemeester Opstelten naar de leden van de commissie Bestuur en Veiligheid gestuurd.

De aanpak van veiligheid in Rotterdam is gebaseerd op de dadergerichte- en gebiedsgerichte aanpak. Het aanwijzen van een veiligheidsrisicogebied en het vervolgens inzetten van het instrument preventief fouilleren maakt deel uit van de gebiedsgerichte aanpak.

De positieve resultaten blijken uit:

· Inbeslagname van 578 wapens (1 op de 33 fouilleringen leverde een wapen op).
· Uit de COS rapportage blijkt dat een ruime meerderheid van de Rotterdamse bevolking het eens tot zeer eens is met de preventief fouilleringacties.
· De Veiligheidsindex 2003 laat zien dat de gebiedsgerichte aanpak, waarvan preventief fouilleren deel uitmaakt, vruchten afwerpt. · Uit de Veiligheidsindex 2003 blijkt dat het vertrouwen in de politie is toegenomen in gebieden waar preventief wordt gefouilleerd.

Verder constateren de leden van de driehoek dat de volgende ontwikkelingen in het kader van de totale veiligheidsaanpak (inclusief preventief fouilleren) zichtbaar zijn:

· Het aantal overvallen laat een dalende lijn zien. Het aantal overvallen waarbij wapens gebruikt zijn, is daarbij nog sterker teruggebracht.
· Het aantal aangiften van straatroof is gedaald. · De doelstelling voor het aantal te houden preventieve fouilleringacties per maand is met de 50 gehouden acties ruimschoots gehaald.

Ten aanzien van het proces en de uitvoering kan worden geconstateerd dat:

· De ontwikkelde procedure om een gebied aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied om aansluitend het instrument preventief fouilleren toe te passen, in Rotterdam succesvol is ingevoerd en wordt gevolgd.
· Gezien het grote aantal fouilleringen (18.697) en het geringe aantal officieel ingediende klachten (vier) en het oordeel van de politierechter, blijkt dat de acties voor preventief fouilleren zorgvuldig zijn en dat het publiek de wijze van fouilleren accepteert. · De termijn van de aanwijzing van een veiligheidsrisicogebied blijft gehandhaafd op drie maanden.

De leden van de driehoek zijn van mening dat preventief fouilleren hard nodig is en blijft om de veiligheid in de wijken die wapen- en geweldsincidenten kennen verder te verbeteren.

Bron: Stadhuissite, gemeente Rotterdam