Gemeente Hulst


Persbericht - 24.10.2003

Handhavingsprogramma 2004

De gemeenteraad heeft aangegeven dat zij in 2003 wil debatteren over een handhavingsplan waarin de prioriteiten worden vastgelegd voor de handhaving van de milieu- en bouwwetgeving, ruimtelijke ordening en bijzondere wetten. Om aan dit verzoek van de gemeenteraad tegemoet te komen legt het college van burgemeester en wethouders het handhavingsprogramma 2004 ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad. Het is geagendeerd voor de vergadering van de gemeenteraad van 13 november 2003 en wordt besproken in de raadscommissie Ruimte van 6 november 2003.

Het handhavingsprogramma 2004, ook wel een werkprogramma genoemd, geeft inzicht in alle taken die op het vlak van de milieu-, bouw-, ruimtelijke ordening- en APV-handhaving dienen te worden uitgevoerd. Deze taken zijn vervolgens uitgesplitst in structurele en incidentele handhavingstaken.
De incidentele taken vloeien in hoofdzaak voort uit de landelijke verplichtingen in het kader van de professionalisering van de handhaving.
Het tweede deel van het handhavingsprogramma bevat de reeds geaccordeerde en de toegepaste handhavingbeleidsuitgangspunten. Dit deel geeft aan welke handhavingsacties bij welke overtredingen worden toegepast.

Uit de inventarisatie blijkt dat er keuzes moeten worden gemaakt in het toekennen van een hogere of lagere prioriteit bij het uitvoeren van bepaalde handhavingstaken.
Aan de gemeenteraad wordt daartoe ter goedkeuring een voorstel voorgelegd waarbij het primaat van de handhaving van de milieutaken wordt gelegd op het behouden van het adequate handhavingsniveau van de milieu-inrichtingen, het primaat voor de handhaving van de ruimtelijke wetgeving wordt gelegd bij de gebruiksvergunningen voor gebouwen en evenementen, uitvoeren van lokale en regionale handhavingsprojecten en aan het implementeren van het verbeterplan in het kader van het professionaliseringstraject.
Aan de invulling van de overige handhavingstaken wordt voorgesteld om een lagere prioriteit te geven.

---

Gemeente Hulst Team Voorlichting
Micaëla Van Bunder.
Tel : 0114-389136
Gsm : 06-51427331
Fax : 0114-314627
Email: mbe@gemeentehulst.nl