Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Nieuwe CD-ROM 'Schaak? Mat!'

De CD-ROM 'Schaak? Mat!' is een kleurrijke en fantasievolle methode om kinderen spelenderwijs de regels van het schaakspel bij te brengen. Door middel van een avontuurlijk verhaal krijgen zij het schaakspel onder de knie.

De kleine prins Fritz moet het op het schaakbord opnemen tegen koning Zwart. En dat terwijl hij helemaal niet kan schaken! Gelukkig krijgt hij steun van koning Kakelbont en de professionele schaakrat Sjaak Schaak. Zij leren hem de regels en schotelen hem allerlei oefeningen voor.

'Schaak? Mat!' is de Nederlandse versie van de CD-ROM 'Fritz und Fertig' die in Duitsland, Spanje en de Engelstalige landen reeds met succes is uitgebracht. Voor de schaaktechnische kant wordt gebruik gemaakt van het schaakprogramma Fritz. Het programma wordt ondersteund door Schaakacademie.nl. Hans Böhm leende zijn stem aan het product.

De CD-Rom is o.a. te bestellen via de SBS-winkel (artikel 710). Prijs EUR 29,95. Bij afname van tien stuks of meer geldt een korting van tien procent.

---

Ali Bitalzadeh begint met nederlaag op WK jeugd

Het Overijsselse supertalent Ali Bitalzadeh is het wereldkampioenschap met een nederlaag begonnen. De Hengeloër, die speelt in de groep tot 14 jaar, verloor van de Zuid-Afrikaan Adam Earle. Jan Smeets (tot 18) en Pauline van Nies (meisjes tot 14) begonnen wel met een overwinning. Meer informatie over het toernooi dat tot 3 november in het Griekse Halkidiki wordt gespeeld kunt u vinden op de toernooisite.
---

Jan Timman chrysant

Op woensdag 5 november zal op de Horti Fair in de Amsterdamse RAI de Jan Timman-chrysant ten doop worden gehouden. De grootmeester zal de doopplechtigheid zelf verrichten.

De nieuwe chrysant is een product van Dekker Chrysanten uit het Noordhollandse Hensbroek. In het Noordhollands Dagblad vertelde Cees Dekker, de algemeen directeur van het bedrijf, waarom voor Timman als naamgever is gekozen. "Een nieuw ras moet een naam hebben. Er zit ook een stukje marketing in, dan zoek je een naam die goed in het gehoor ligt." Daar komt bij dat het bedrijf het jaarlijkse Chrysantentoernooi in Heerhugowaard sponsort. Dit toernooi beleeft dit jaar zijn 25ste aflevering. Bovendien is de broer van Dekker een actief schaker. Kortom, de link met de schaakwereld was er al.

De Timman-chrysant is een tweekleurige bloem, paars van binnen en naar buiten wit uitlopend. Het bedrijf verwacht er op de Nederlandse veilingen 100.000 stuks van te kunnen verkopen. Om het 25ste jubileum te vieren heeft de schaakvereniging Heerhugowaard de toptien van het Nederlandse schaak uitgenodigd voor dit rapidtoernooi. Het toernooi zal op 8 november worden gespeeld. Zie verder de wedstrijdkalender.


---