Erasmus


20-10-03: Kans op misselijkheid en braken bij chemotherapie gehalveerd

Rotterdam, 20 oktober 2003 - In nauwe samenwerking met de afdeling Interne Oncologie van het Erasmus MC- Daniel den Hoed is een nieuw geneesmiddel ontwikkeld en getest dat misselijkheid en braken als gevolg van chemotherapie met bijna de helft vermindert. Het medisch vakblad The Journal of Clinical Oncology publiceert hier deze week over.

Ongeveer 80% van de kankerpatiënten die behandeld worden met cisplatine bevattende chemotherapie (meestal zes kuren) krijgen in de loop van de behandeling toenemend last van misselijkheid en braken. Dit kan er toe leiden dat patiënten met kanker hun chemotherapie vroegtijdig moeten afbreken. Door vanaf de start van de chemotherapie in het ziekenhuis het geneesmiddel met de stofnaam aprepitant toe te voegen aan de reeds bestaande middelen tegen misselijkheid en braken, bleek in dit vergelijkend onderzoek dat de kans op braken in de loop van zes kuren bijna halveerde. Deze stof zorgt er met name voor dat de patiënt ook de dagen na de chemokuur beschermd blijft tegen deze bijwerking.

Bij ruwweg een op de vijf patiënten zijn deze bijwerkingen zo ernstig dat ze op enig moment weer opgenomen moeten worden in het ziekenhuis. Extra opnamedagen zijn hiervan het gevolg. Door toediening van het nieuwe geneesmiddel kan dus ook het aantal ligdagen in het ziekenhuis worden verminderd, hetgeen een niet te verwaarlozen vermindering betekent van de belasting van de behandelkosten. Het voorkomen van bijwerkingen heeft een belangrijk effect op de kwaliteit van leven en de motivatie van de patiënt om alle beoogde kuren te volbrengen.