Ingezonden persbericht

PERSBERICHT Rotterdam, 24-10-2003

Streep door belastingheffing op vermiste brandstoffen

De Nederlandse staat mag geen belasting meer heffen op brandstoffen als olie en gas die tijdens een transport binnen de Europese Unie vermist zijn geraakt. Dit is het gevolg van een uitspraak door de Hoge Raad in een zaak die namens een cliënt werd aangespannen door Loyens & Loeff. Door deze uitspraak loopt de Nederlandse schatkist naar verwachting jaarlijks vele miljoenen euro's mis.

De uitspraak heeft grote financiële gevolgen voor de olie en gas industrie, waar grote hoeveelheden brandstof worden vervoerd via tankwagens, schepen, treintransporten en pijpleidingen of worden opgeslagen in depots. In veel gevallen ontstaan er onverklaarbare verschillen tussen de hoeveelheid brandstof die van het ene punt naar het andere punt wordt getransporteerd. Over deze hoeveelheid vermiste brandstof moet accijns worden betaald. Waar deze brandstof blijft is niet altijd te traceren. Tijdens het transporttraject kan brandstof achter blijven in een tank, pijpleiding, of door natuurlijke oorzaak (verdamping) niet op de bestemming aankomen.

Het Spaanse bedrijf dat Loyens & Loeff vertegenwoordigt kreeg een accijnsheffing opgelegd van een kleine 130 duizend euro omdat er 0,67 procent van de lading benzine was verdwenen in het transport van Spanje naar Nederland. De oorzaak van het verlies kan in dit geval zijn veroorzaakt door het overpompen van de olie uit het schip, via een 1.200 meter lange pijpleiding naar de opslagtank. Het leidingenstelsel mocht volgens milieuvoorschriften niet worden ontlucht, waardoor niet kon worden vastgesteld hoeveel olie was achtergebleven in de pijpleidingen. Ondanks deze verklaring bleef de belastingdienst van mening dat dit vermis voor rekening van de Spaanse verzender was. Het bedrijf vocht deze beslissing aan tot de Hoge Raad, die de belastingdienst uiteindelijk in het ongelijk stelde.

Het ministerie van Financiën erkent dat deze uitspraak zal leiden tot een aanzienlijke derving van belastinginkomsten, aldus belastingadviseur Noël Egberts van Loyens & Loeff. Hij geeft bedrijven in de olie- en gasindustrie het advies bezwaar aan te tekenen tegen soortgelijke belastingaanslagen. Afgezien van deze producten impliceert de uitspraak van de Hoge Raad overigens ook dat dit geldt voor transporten van alle mogelijke accijnsgoederen, zoals sigaretten en alcoholhoudende dranken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Loyens & Loeff, Ernst Moeksis
Tel.: (+31) 10 224 6548
e-mail: ernst.moeksis@loyensloeff.com
website: www.loyensloeff.com