De Unie


Securicor - Verslag overleg met werkgever

24 oktober 2003 - Op 22 oktober jl. hebben wij overleg gevoerd met jullie werkgever. Eerst een nadere kennismaking met Hans Duijst, jullie nieuwe algemeen directeur. Daarna een periodiek overleg met Wenzel Bürger, de P&O manager. In dat overleg zijn verschillende onderwerpen aan de orde gekomen.

Allereerst over het meenemen van vakantiedagen. Alhoewel in de CAO is opgenomen dat maximaal 5 vakantiedagen kunnen worden meegenomen naar het volgende kalenderjaar, betekent dit niet dat een eventueel restant aan vakantiedagen zomaar vervalt. Op basis van wetgeving waarin vakantierechten pas na 5 jaar verjaren, is het laten vervallen in strijd met de wet. Omdat uit laten betalen ook niet mag (alleen bij uitdiensttreding en op grond van Artikel VI.3 van de CAO) zullen dus alle niet-opgenomen vakantiedagen meegenomen worden naar het volgende kalenderjaar.

In het vorige overleg hadden wij melding gemaakt van het opnemen in roosters van zgn. reservediensten. Ons is verzekerd dat dit iets was wat alleen bij Custodial plaatsvond en dat dit inmiddels niet meer gebeurt (als het toch nog gebeurt, meldt het ons!).

Ook hebben we het weer gehad over de bloktijdentoeslag. Ons is verzekerd dat Securicor de CAO naleeft, dus als je op grond van de CAO recht hebt op uitbetaling van een bloktijden-toeslag, dan zal die worden betaald (ook hiervoor geldt: als het toch niet gebeurt, meldt het ons).

De Services-medewerkers vallen niet onder de beveiligings-CAO. In plaats daarvan hebben ze een rechtspositieregeling. Deze regeling wordt door de directie van Securicor vastgesteld na overleg met de Ondernemingsraad. Wij hebben begrepen dat er bij de laatste wijziging weinig is verbeterd. Helaas is Securicor nog steeds niet bereid om met De Unie (en de andere vakbonden) te praten over een CAO voor Services.

Verder hebben we vragen gesteld over de Securicor-medewerkers die als conducteur werkzaam zijn bij de RET in Rotterdam. Het schijnt dat zij eigenlijk precies hetzelfde werk doen als conducteurs die in dienst zijn bij de RET. De beloning is echter niet hetzelfde. De heer Bürger kon ons niet precies vertellen hoe dit zit en zal ons hierover later informeren. Wordt dus nog vervolgd.
Tot slot hebben we het weer gehad over de situatie bij Custodial in Zeist. Hierover gaan we verder praten in aanwezigheid van de locatiedirecteur Marc Verhaaren op 6 november a.s. Zijn er zaken waarvan je vindt dat daar wat aan moet worden gedaan, meldt het mij! Liefst via de email (ros-p@unie.nl) , anders via fax of telefoon.

Tot zover het verslag van het overleg met jullie directie.

Met vriendelijke groet,

Peter Roos
Bestuurder

vrijdag, 24 oktober 2003