De Unie


Getronics - Voortgang CAO-onderhandeling

24 oktober 2003 - Dinsdag 21 oktober j.l. hebben we weer overleg gevoerd over de CAO bij Getronics, die ingaat op 1 juli dit jaar. Het overleg over de CAO hebben we uitgesteld, omdat we eerst het Sociaal Plan en de reorganisatie wilden regelen.

Zowel vakorganisaties als werkgever hebben het aantal punten, zoals oorspronkelijk geformuleerd, beperkt.

In overleg met onze kaderleden hebben wij, als vakorganisaties, besloten ons te beperken tot een zestal hoofdpunten, te weten:


1. Loon:

* Looptijd 1,5 jaar, maar in relatie tot loonbod;
* Loonsverhoging 2,5 %;

* Salarisschalen (minima en maxima) aanpassen;
* Iets doen voor bovenschaligen en verminderen van het aantal bovenschaligen (ontstaan door inbouw vaste bonus bij GBS) door aanpassen schaalmaxima;

* Werkingssfeer aanpassen.


2. Leeftijdsbewust Personeelsbeleid
Beleid wat in eerst instantie gericht is op gezond ouder worden bij Getronics

* Geen overwerkverplichting voor 50 plussers;
* Reistijd bij detachering beperken tot maximaal 1 uur enkele reis als reistijd-buiten-werktijd per dag;

* Vut-zekerstelling.


3. Kinderopvang:

* Kinderopvang moet voor iedereen openstaan, dus uitbreiding budget;
* Er mag een keuzemogelijkheid zijn tussen de oudertabel en de brutoregeling;

* Criteria en regelgeving is een overlegzaak van de COR.


4. Instellen werkgroepen die tijdens de looptijd van nieuwe CAO afspraken maken over:

* Wet Verbetering Poortwachter: de werkgever doorbetaling bij ziekte maximeren op 2 jaar; wij willen een goed reïntegratie-beleid, wat ziekteverzuim en instroom in de WAO terugbrengt;
* Studie naar verbetring Pay for Performance en beloningsmatrix;
* Studie naar convergentie/harmonisatie van arbeidsvoorwaarden.


5. Werkgeversbijdrage conform de AWVN-regeling.


6. Vakbondscontributie kunnen betalen vanuit het bruto-loon (geeft de werknemer een fiscaal voordeel).

De werkgever heeft een aantal voorstellen gedaan over:
1. Arbeidsduur:
Getronics wil afspraken maken over collectieve vrije dagen. Daar zijn wij niet op tegen, als het in totaal maar om maximaal 3 dagen gaat (collectieve dagen bij Getronics en/of collectieve dagen bij de klant).

2. Leegloop:
Getronics wil de financiële gevolgen daarvan terugdringen door vrije dagen op te laten nemen tussen twee opdrachten door en scholing te laten volgen in de periode tussen twee opdrachten. Wij zijn niet tegen scholing tussen twee opdrachten door, als de scholing maar niet wordt vergeten bij mensen die wel vaak aaneensluitende opdrachten hebben. Tevens hebben wij een tegenvoorstel gedaan om op vrijwillige basis dagen op te nemen, waarvan de werkgever de helft en de werknemer de andere helft voor zijn rekening neemt.

3. Ziekte en arbeidsongeschiktheid:
De werkgever wil een extra negatieve financiële prikkel inbouwen. Wij willen wel praten over terugdringen van het ziekteverzuim, maar niet over extra financiële prikkels.

De werkgever heeft niet meteen negatief gereageerd op onze ideeën en heeft beloofd met doorgerekende tegenvoorstellen te komen. Ook de werkgever wil snel tot resultaat komen.

Verder kwamen nog twee problemen aan de orde:

1. Wij hoorden dat er mensen zijn die onder (het minimum van) de salarisschaal worden betaald. Het gaat hier om mensen, die wel promotie hebben gekregen maar niet de bijbehorende loonsverhoging. Getronics is het met ons eens dat dit niet kan. Dit is tegen het bedrijfsbeleid. Iedereen die hiermee te maken heeft, kan zich melden, zodat we het probleem kunnen oplossen.
2. Outplacement: uitbreiding van het standaard outplacement-aanbod, voortkomend uit het Sociaal Plan, is in individuele gevallen mogelijk, mits het Outplacementbureau hiertoe een onderbouwd voorstel aan de werkgever doet. Getronics zal dit verzoek dan welwillend in behandeling nemen.

Het volgende CAO-overleg zal plaatsvinden op 4 november aanstaande.

Wij houden u op de hoogte!

Met vriendelijke groet,

Babet Hendriks
Bestuurder

vrijdag, 24 oktober 2003