Rabobank Nederland

Overname FGH Bank door Rabobank nu definitief Rabobank Nederland, 24/10/2003 11:46
---

Per vandaag zijn de aandelen in FGH Bank overgedragen van Hypo Real Estate Bank AG aan de Rabobank Groep. Deze overname werd reeds aangekondigd in juli; op de 22ste van die maand werd de intentieverklaring door beide partijen ondertekend. In de tussenliggende periode zijn de vereiste goedkeuringen van De Nederlandsche Bank en de NMA ontvangen, en is ook de afsplitsing van de vastgoedactiviteiten van de HVB Group afgerond.

Deze overname heeft veranderingen in de samenstelling van zowel de Raad van Commissarissen als van de directie van FGH Bank tot gevolg. Zo bestaat de Raad van Commissarissen vanaf de genoemde overnamedatum uit: de heer mr. drs. L.C. Brinkman (sinds 30 juli 1999 lid van de Raad van Commissarissen), de heer drs. J.C. ten Cate (president-commissaris) en de heer drs. J.H.P.M. van Lange.

In de samenstelling van de directie van FGH Bank verandert er ook een en ander. De heer F.B. Overdijk RA wordt per 1 november 2003 benoemd als nieuw directielid. Hij is afkomstig van Rabobank Nederland, waar hij sinds 1982 verschillende functies vervuld heeft. Mevrouw M.M.A. Better zal op uitdrukkelijk verzoek van Rabobank Nederland tot eind van dit jaar aanblijven als lid van de directie. De heer P.C. Keur zal per heden als directievoorzitter optreden.

FGH Bank is gespecialiseerd in het financieren van commercieel vastgoed in Nederland. Vanwege deze specialisatie beschikt de bank over veel deskundigheid. De klantenkring bestaat voornamelijk uit projectontwikkelaars en professionele vastgoedbeleggers. Met het hoofdkantoor in Utrecht en vestigingen in de belangrijke vastgoedregio's, is FGH Bank landelijk vertegenwoordigd. Door dit netwerk van vestigingen is er een sterke binding met lokale markten.

Binnen de Rabobank Groep zal FGH Bank onder haar eigen merknaam de activiteiten op de commercieelvastgoedmarkt voortzetten. De Rabobank heeft zowel de particuliere als de zakelijke vastgoedfinanciering als een van haar kernactiviteiten. Door deze overname kunnen beide banken elkaar aanvullen en versterken.

Personalia

F.B. Overdijk RA Frans Overdijk (1961) is in 1982 bij Rabobank Nederland gestart als medewerker bij de Accountantsdienst. In 1997 is hij aangesteld als teamleider bij Control Rabobank Groep. Zijn werkgebied bestond daarbij onder andere uit de vermogensbeheeractiviteiten, de control van Stafgroepen & Diensten, het beheer van het eigen vermogen van Rabobank en diverse deelnemingen, waaronder Rabo Vastgoed. Verder verzorgde hij de ondersteuning van de leden van de Raad van Bestuur in hun hoedanigheid als lid van de Raad van Commissarissen van dochters van Rabobank, en was hij op projectbasis betrokken bij acquisities.

De nieuwe Raad van Commissarissen

Mr. Drs. L.C. Brinkman Elco Brinkman (1948) studeerde Politieke Wetenschappen en Publiek Recht in Amsterdam. Hij begon zijn loopbaan bij de provincie Noord-Holland en maakte carrière bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Van 1982 tot 1989 was hij Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur en was aansluitend tot 1994 fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer. Vanaf 1995 is hij voorzitter van het Algemeen Verbond Bouwbedrijf. Sinds 30 juli 1999 maakt de heer Brinkman deel uit van de Raad van Commissarissen van FGH Bank. Tevens is hij lid van de jury voor de FGH Vastgoedprijs.

Drs. J.C. ten Cate Johan ten Cate (1946) heeft bedrijfseconomie, bedrijfskunde en bestuurskunde gestudeerd. Hij is zijn carrière begonnen bij AMRO Bank waar hij diverse functies heeft bekleed. In 1996 is hij benoemd tot directeur Generaal Kredieten & Speciale Financieringen bij ABN AMRO. In 2000 heeft hij de overstap naar Rabobank Nederland gemaakt, waar hij is toegetreden tot de Raad van Bestuur. Daarnaast oefent hij enkele commissariaten en bestuursfuncties uit.

Drs. J.H.P.M. Van Lange Jos van Lange (1956) studeerde algemene economie aan de economische faculteit te Tilburg, alwaar hij cum laude afstudeerde. Zijn carrière begon hij bij de Rabobank, waar hij sinds 1980 verschillende functies heeft bekleed. Vanaf 1999 was hij opeenvolgend hoofd van de Productmarkteenheid Financieren en van de Product Markt Eenheden (Betalen, Sparen, Financieren, Effectendiensten). Sinds februari 2002 is de heer Van Lange directeur Rabobank Nederland. Naast de werkzaamheden die deze functie met zich meebrengt, vervult hij een aantal commissariaten en is hij o.a. lid van meerdere interbancaire commissies.