Gemeente Almere

Contract bouw Theater Almere getekend

De gemeente Almere heeft een contract getekend met bouwmaatschappij Ballast Nedam voor de bouw van De Kunstlinie. Hierin worden ondergebracht het theater en de Stichting Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV). Met de bouw, die in de zomer van 2004 van start moet gaan is in totaal een bedrag van 71,1miljoen euro gemoeid. In 2006 moet De Kunstlinie klaar zijn en is dan één van de onderdelen van het nieuwe Stadshart waarvoor Rem Koolhaas van het Rotterdamse architecten en stedenbouwkundige bureau O.M.A. het Masterplan ontwierp. In dit plan zijn naast 90.000 m2 commerciële voorzieningen (winkels, horeca, Mega-bioscoop en hotel), 950 woningen, 5000 parkeerplaatsen, 170.000 m2 kantoorruimte en 35.000 m2 culturele voorzieningen (pop-muziekzaal, discotheek en theater) opgenomen.

Het ontwerp van De Kunstlinie is van het Japanse architectenbureau SANAA. Het schetsontwerp werd na een prijsvraag onder gerenommeerde architectenbureaus gekozen vanwege de bijzondere architectuur. Het ontwerp kenmerkt zich door eenvoud en rechte strakke lijnen. Vanaf de rand van het Waterfront steekt een groot laag gebouw het Weerwater in. Alle buitengevels bestaan uit glas. Op plaatsen waar een dichte gevel noodzakelijk is, wordt de muur met glas bekleed. Overal in het gebouw zij lichtspelingen en zichtlijnen naar het water. Het gebouw ligt zo laag dat het lijkt alsof het in het water drijft. Drie blokken van verschillende omvang en hoogte springen in het oog: de toneeltoren van de grote zaal die plaats biedt aan 1050 toeschouwers, de kleine zaal 350 plaatsen) en de muziekzaal (150 plaatsen) met daarboven de kantoren van het kunstencentrum.

Voor het samengaan van het theater en het kunstencentrum in één gebouw van in totaal 18.000 m2 is niet alleen gekozen voor het samen brengen van professionele met amateurkunst. De theatervoorstellingen zullen vooral s avonds plaats vinden. Overdag wordt het gebouw bezocht door de vele 4500 cursisten waardoor kunstencentrum De Kunstlinie de gehele dag in bedrijf is.

SANAA is een architectenbureau in Tokio, Japan. De naam SANAA betekent: mevrouw Kazuyo Sejima en de heer Ryue Nishizawa, beiden architect met grote ervaring. SANAA deed in 1998 in Almere mee aan de Europese aanbesteding en won de prijsvraag. De gemeente Almere koos unaniem voor het schetsontwerp vanwege de zeer bijzondere architectuur. Het theater/CKV is het eerste gebouw dat SANAA in Europa ontwerpt.

Inmiddels wonnen zij vele andere prijsvragen, onder meer:

1996:1e prijs, Museum of contemporary art Sydney

1997: geselecteerd voor New Campus Center for Illinois Institute of technology Design

1998: Prize of Architectural Institute of Japan for Multi-media workshop, Japan

1998: 1e prijs Edifici-mondo, ten behoeve van herstel van het oude deel van Salerno, Italië

2002: 2e prijs, New Mercedes Benz,

2002: Arnold W. Brunner Memorial Prize in architecture, American Academy of Arts&Letters, New York USA

2002: 1e prijs Uitbreiding Museum Rietberg, Zurich, Zwitserland

2002: Finalist New Novartis Pharma Headquarters, Bazel, Zwitserland

Huidige projecten:

De Kunstlinie, theater/CKV, Almere, Nederland

Alessi Tea & Coffee Plaza, product ontwerp

Christian Dior Omotesando, Tokio Japan

21e Century Museum of Contemporary Art Kanazawa, Kanazawa, Japan

Center for glass, Toledo Museum of Art, Toledo, USA

Uitbreiding van IVAM, Valaencia Institute of Modern Art, Valencia, Spanje

Reeds voltooid werk:

1997: Multi media Workshop, Ogaki, Japan

1997: S-House, Okayama, Japan

1997: N-Museum, Nakahechi, japan

1997: K-building, Hitachi, Japan

1998: Park café, Koga, Japan

1999: O- Museum, Lida, Japan

2000: Dag centrum voor ouderen, Yokohama, Japan

2000: PRADA Beauty prototype, PRADA Beauty ISETAN, Tokio, Japan

2000: Driade Aleph 2000, meubel ontwerp

2001: PRADA beauty LEEGARDEN, Hong Kong

* folder Kunstlinie
icoon van PDF bestand