Ingezonden persbericht

Persbericht van EPN - Platform voor de Informatiesamenleving

Teledermatologie wint EPN Telemedicineprijs 2003

Het teledermatologisch consult (TDC) heeft de EPN Telemedicine Stimuleringsprijs 2003 gewonnen. Dit was het resultaat van de publieksstemming gistermiddag in Perscentrum Nieuwspoort. Het TDC verhoogt de kwaliteit van dermatologische zorg in de eerste lijn en vermindert het aantal verwijzingen. Het consult op afstand levert 65% minder verwijzingen op. Het resultaat is kortere wachtlijsten, kortere wachttijden voor de patiënt en lagere kosten voor de verzekeraar. De prijs is in ontvangst genomen door de heer drs. R.J. Damstra, Medisch coördinator van het Teledermatologisch Consultatie Centrum Nederland (TCCN) en werkzaam als dermatoloog in het Nij Smellinghe Ziekenhuis in Drachten.

De andere twee genomineerden voor de prijs waren de Voetzoolscanner van MedaVinci en het project Thuiszorg Online. Deze drie projecten zijn door het Comité van Aanbeveling van de Stimuleringsprijs gekozen uit 12 inzendingen. De leden van dit Comité zijn: drs. W.J. Deetman, Johan G. Beun en Prof. Dr. Ir. Th. de Vries. De Telemedicine Stimuleringsprijs is een initiatief van EPN - Platform voor de Informatiesamenleving. Het doel van deze prijs is het stimuleren van telemedicine toepassingen in het bestaande zorgaanbod. De aanmoedigingsprijs wordt ieder jaar uitgereikt en bestaat uit inhoudelijke ondersteuning voor het tot stand brengen van telemedicine toepassingen. De stimuleringsprijs 2003 wordt mogelijk gemaakt KSYOS, participant van EPN.

De prijs heeft 2 fasen: In de eerste fase wordt het TDC geprofessionaliseerd. In de tweede fase wordt het TDC toegepast in de reguliere praktijk en wordt onderzocht of het bijdraagt aan meer plezier bij de gebruikers, zorgverleners én patiënten, aan hogere productie bij gelijke kosten en aan hogere zorgkwaliteit. Nadat de bijdrage in de praktijk is bewezen, wordt in samenspraak met TCCN, gebruikers en beleidsmakers een prijs voor het product vastgesteld. Dit KSYOS-traject is een inmiddels beproefd traject en vertegenwoordigt een waarde van ¤ 15.000,-.

Over het TDC
Bij een geprotocolleerde aanvraag van een TDC stuurt de huisarts drie digitale foto's met een standaard anamneseformulier naar de tele-dermatoloog. Het anamnese formulier bevat onder andere aanvullende informatie over de patiënt, de vraagstelling en werkdiagnose van de aanvragende huisarts. Het antwoordformulier bevat data rond advies, tijdsbelasting en kwaliteit van het TDC. Tenslotte beantwoordt de huisarts een kwaliteitslijst ter beoordeling van de invloed van het antwoord van het TDC op de behandeling van de patiënt. De gegevens verlopen via gecodeerde correspondentie en de foto's worden geanonimiseerd en verstuurd via het Internet.

Na uitvoerig onderzoek van 750 teledermatologische consultaties (TDC's) bleken de resultaten uitstekend. De methode voldeed goed en de deelnemende patiënten, huisartsen en dermatologen waren zeer tevreden. Gezien de gunstige resultaten van dit onderzoek is het Teledermatologisch Consultatie Centrum Nederland (TCCN) in 2003 opgericht. Het doel van deze stichting is om via gebruik van moderne telecommunicatietechnieken de dermatologische patiëntenzorg te bevorderen.

Over EPN
EPN is een onafhankelijke stichting die zich inzet voor de maatschappelijke meerwaarde van ICT. In het platform zijn het bedrijfsleven, de politiek, het maatschappelijk middenveld, de wetenschap en de overheid vertegenwoordigd. EPN voert onderzoek uit, steunt projecten, publiceert en organiseert bijeenkomsten over ICT en samenleving.


---