Ingezonden persbericht


Imation boekt tien procent omzetgroei in dataopslag in derde kwartaal 2003:

omzet 274,4 miljoen dollar

Winst per aandeel met 0,46 dollarcent gelijk aan derde kwartaal 2002 Omzetverdubbeling bij optische producten Wereldwijd aantallen producten met achttien procent gestegen

Schiphol-Rijk (Nederland), 24 oktober 2003 - Imation, leverancier van verwisselbare data-opslagmedia, maakt bekend dat het in het derde kwartaal dat eindigde op 30 september 2003 een winst uit gewone bedrijfsvoering en na belasting van 16,7 miljoen dollar heeft gemaakt, oftewel een winst per aandeel van 0,46 dollar, bij een omzet van 287,8 miljoen dollar. In dezelfde periode van het vorige boekjaar, was de winst 16,4 miljoen dollar en de winst per aandeel 0,46 dollar bij een omzet van 263,8 miljoen dollar.

In de resultaten van dezelfde periode in het vorige boekjaar waren inkomsten inbegrepen ter waarde van 2,1 miljoen dollar - oftewel 0,52 dollar per aandeel - die voortvloeiden uit herstructureringen, waaronder 1,6 miljoen dollar voor de verkoop van de Noord-Amerikaanse Digital Solutions & Services-divisie.

Bill Monahan, Imation's bestuursvoorzitter en CEO, zegt: " Zelfs in de huidige, moeizame economie hebben wij dit kwartaal een enorme groei bereikt en een uitstekende omzet geboekt. Jaarlijks een omzetgroei van tien procent in het derde kwartaal, vergeleken met een groei van 3,5 procent in het eerste half jaar, sluit aan bij onze vooruitzichten voor het gehele boekjaar. We verwachten een nog sterker vierde kwartaal. De aantallen afgenomen producten zijn wereldwijd met achttien procent toegenomen."

"De optische producten zijn sterk gegroeid, in ons toch al sterke positie in deze markt. Onze Global Data Media-samenwerking met Moser Baer India heeft in dit kwartaal de eerste vruchten afgeworpen en was een van de belangrijkste factoren voor onze groei en toename van ons marktaandeel. We verwachten dat deze voordelen blijven toenemen. Ons marktaandeel blijft stijgen naar ongeveer dertig procent uit met name omzet van optische producten, ongeveer een verdubbeling in vergelijking met het vorige jaar. Ook de afname van StorageTek 9940- en LTO Ultrium-tapecartridges zijn het afgelopen jaar sterk toegenomen.

"In dit kwartaal, zien we een sterke prijsdruk op tapeproducten voor de midrange-markt, met tot gevolg een negatieve invloed op zowel de omzet als de winstmarge. De winstmarge van de productmix stond ook onder druk en eerder in het kwartaal, van enige fabrieksprestaties die gedurende het kwartaal zijn verbeterd. Met name de maand augustus was zwak, maar september is weer sterk geëindigd. Ook onze kosten hebben we laag gehouden, de Onderzoek & Ontwikkeling- en de verkoopkosten bedroegen niet meer dan twintig procent van de omzet: een record."

"Onze voorraden zijn met twaalf miljoen dollar toegenomen ter ondersteuning van de groei in de optische producten. We zijn echter niet tevreden met deze toename en nemen maatregelen voor beter beheer. We zijn onder andere een programma gestart met het uitstellen van optische producten waardoor we flexibeler zijn en het risico verlagen om met deze grote aantallen optische producten te blijven zitten."

"Dankzij ons bedrijfsmodel kunnen we profiteren van groeimogelijkheden die onze marktpositie versterken. Zo boeken we resultaat in verkoopinitiatieven in Azië. We blijven vasthouden aan tien procent groei tegen tien procent winstmarge", concludeert Monahan."

Imation maakt verder bekend dat de eerste negen maanden van het boekjaar dat eindigde op 30 september 2003, een winst uit gewone bedrijfsvoering van 57,1 miljoen dollar, oftewel een winst per aandeel van 1,58 dollar, is behaald, bij een omzet van 829,1 miljoen dollar. In dezelfde periode in het vorige boekjaar was de winst 52,2 miljoen dollar, of 1,47 dollar per aandeel, bij een omzet van 795,8 miljoen dollar.

De kas eindigde op 439,5 miljoen dollar, een daling van 40 miljoen dollar in vergelijking met het tweede kwartaal van 2003 vanwege onder andere investeringen in toekomstige groei. Zoals voorspeld, namen de investeringen toe tot 23,2 miljoen dollar voor investeringen in de Weatherford-fabriek (Oakland, Verenigde Staten). De kasstroom is teruggelopen met ongeveer 15 miljoen dollar, voor de verwachte aankoop van bepaalde bedrijfsmiddelen van EMTEC Magnetics GmbH, waar Imation onlangs formele toestemming voor heeft gekregen. De voorraden zijn met 12 miljoen dollar toegenomen vanwege de voornamelijk toename in de optische producten.

De kasstroom bedroeg 8,7 miljoen dollar. De afschrijvingen en afwaarderingen bedroegen dit kwartaal 9,5 miljoen dollar. Imation heeft 285.000 aandelen teruggekocht ter waarde van 9,8 miljoen dollar en heeft dividend uitgekeerd van 2,8 miljoen dollar aan haar aandeelhouders.

De belastingdruk daalde en bedroeg 30 procent als gevolg van een gunstige geografische mix van verdiensten. Dit brengt het percentage voor het gehele jaar op 33 procent, een daling in vergelijking met de 34 procent voor de eerste zes maanden.

Vooruitzichten

De huidige vooruitzichten voor boekjaar 2003 zijn onderhevig aan risico's en onzekerheden die hieronder zijn beschreven.


- In het over het algemeen genomen sterke vierde kwartaal zal naar verwachting hogere omzet en hogere marges opleveren in vergelijking met het derde kwartaal van 2003.


- Naar verwachting zal de omzet uit gewone bedrijfsvoering in het vierde kwartaal voor het Data Storage & Information Management-segment met negen tot dertien procent toenemen en naar verwachting uitkomen tussen de 285 miljoen dollar en 295 miljoen dollar en voor het gehele jaar naar verwachting tussen de 1,07 miljard dollar en 1,08 miljard dollar bedragen (een groei van zeven tot acht procent).


- De winst per aandeel uit gewone bedrijfsvoering voor het volgende kwartaal zal naar verwachting uitkomen tussen de 0,45 dollarcent en 0,52 dollarcent, waarmee de winst per aandeel voor het hele boekjaar zal uitkomen tussen de 2,03 dollar en 2,10 dollar.


- De bruto marge zal naar verwachting uitkomen op 29 tot 30 procent van de omzet;


- Onderzoek & Ontwikkeling zal circa vijf procent van de omzet bedragen;


- Verkoopkosten en algemene bedrijfskosten zullen uitkomen op circa 15 procent van de omzet;


- De belastingdruk is naar verwachting 33 procent voor het gehele jaar;


- Investeringen belopen circa 75 miljoen;


- Afschrijvingen en afwaarderingen belopen tussen de 38 tot 40 miljoen.

Imation

Imation Corporation is ontwikkelaar, fabrikant en leverancier van magnetische en optische, verwisselbare opslagmedia. Het brede productassortiment van Imation voorziet in opslagbehoeften variërend van een paar megabytes tot honderden gigabytes. Imation is in meer dan zestig landen vertegenwoordigd en heeft

producten voor zowel de consumentenmarkt als de zakelijke markt. Dankzij meer dan driehonderd patenten

en de meer dan driehonderd onderzoekers en ontwikkelaars die bij Imation werkzaam zijn, weet Imation haar positie als pionier op het gebied van magnetische en optische mediatechnologieën te handhaven.

In september 2003 had Imation wereldwijd 2800 mensen in dienst. Het hoofdkantoor van Imation bevindt zich in Oakdale, Minnesota, V.S. Het Europese hoofdkantoor is gevestigd in Schiphol-Rijk. Meer informatie is te vinden op de website www.imation.com en op de Nederlandse website www.imation.nl.

Meer informatie:

Persberichten, achtergrondinformatie en foto's zijn te vinden op www.online-pressrooms.com

Imation International B.V.

Theo Bouwmans

00 31 (20) 654 21 57

tgbouwmans@imation.com

Lubbers & De Jong B.V.

Marije Verdouw

00 31 (20) 421 05 65

marije@l-dj.nl