Artsen zonder Grenzen


Working for MSF?

Centraal Bureau Fondsenwerving Winnaar van de: Nobel Prijs voor de Vrede

Prijs aidsmedicijnen bijna gehalveerd door Clinton Foundation vrijdag 24 oktober 2003

Artsen zonder Grenzen is blij met de dramatische prijsverlaging voor aidsremmers voor sommige ontwikkelingslanden, die de Clinton Foundation bereikt heeft. Identieke kopieën van die remmers, de zogenaamde 'generieke' versies, komen in een aantal ontwikkelingslanden voor bijna de helft van de prijs beschikbaar.

Deze verlaging is een reductie van de al veel lagere prijs van generieke medicijnen. De producenten die in de overeenkomst betrokken zijn maken pillen die vaste doses van de aidsremmende cocktail van medicijnen bevatten. Een HIV/aidskuur bestaat uit twee van deze pillen per dag.

"Eén pil twee maal per dag tegen deze gereduceerde prijs is precies wat er nodig is om het aantal mensen dat behandeld wordt met aidsremmers snel uit te breiden", zegt Dr. Bernard Pécoul van de Access to Essential Medicines Campaign van Artsen zonder Grenzen. "Met deze aankondiging wordt het doel van de Wereldgezondheidsorganistie om in 2005 3 miljoen mensen te behandelen veel haalbaarder."

De laagste prijs van de pillen met vaste doses die Artsen zonder Grenzen het meest gebruikt, lamivudine/stavudine/nevirapine, is tot nu toe 255 dollar. De nieuwe prijs wordt 132 dollar, bijna een halvering.

Op de medicijnen die onder de verlaging vallen, rust nu nog een patent in Zuid Afrika, maar afgelopen week bepaalde de Zuidafrikaanse Concurrentiecommissie dat de regering patenten zou moeten negeren om lager gepijsde medicijnen en in het bijzonder combinaties van vaste doses mogelijk te maken.

---