Algemene Inspectiedienst (AID)

Controle op het vervoer van paarden
Kerkrade, 22 oktober 2003

Na afloop van de Zuidlaarder paardenmarkt heeft de Algemene Inspectiedienst (AID) in samenwerking met het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) op 2 parkeerplaatsen langs de A28 in de provincie Drenthe, een controle gehouden. Deze controle was gericht op het vervoer van paarden afkomstig van de paardenmarkt in Zuidlaren. De AID controleerde uit preventief oogpunt, maar ook vanwege binnengekomen klachten over het onjuist vervoeren van paarden. Bij deze controle werden meerdere overtredingen geconstateerd waarbij proces-verbaal werd opgemaakt. Toch bleek het merendeel van de gecontroleerde transporten in orde.

Er werden ruim dertig voertuigen gecontroleerd waarbij in 22 gevallen het vervoer van de paarden op de voorgeschreven wijze gebeurde. Er werden 2 waarschuwingen uitgedeeld wegens het ontbreken van de dierenvervoerplaat en in een geval werd proces-verbaal opgemaakt wegens ontbreken van eindafsluiting van het veevervoermiddel en ontbreken van de dierenvervoerplaat.

Bij een ander transport werd proces-verbaal opgemaakt wegens overbelading en het ontbreken van een eindafsluiting. Het betrof hier een vervoer van 12 pony's in veewagen met beschikbare vloeroppervlakte van 4 m2. Dit is omgerekend een overbelading van 200 %. De pony's afkomstig van Zuidlaardermarkt, hadden een bestemming in België en werden vervoerd door een Belgische vervoerder. De dieren werden ter plaatse overgeladen op ander wagen.

Een ander geval van overbelading betrof een Spaanse veewagen die bij controle al direct veel te vol leek. De veewagen werd overgebracht naar een exportverzamelplaats en de dieren uitgeladen. Er werden 33 ponys uitgeladen die werden vervoerd op een beschikbare oppervlakte van 17 m2. Conclusie: een overbelading van 95 %. De ponys werden overgeladen op een tweede vervoermiddel en na overleg met de officier van Justitie werd een schikking voorgesteld aan de Spaanse eigenaar van 900 Euro, die ter plaatse werd betaald aan de AID-controleurs. Daarbij kwamen voor deze Spaanse diereneigenaar de kosten van het extra transport en gebruik van de exportverzamelplaats.

Bij het transport geldt voor 1 pony een beschikbaar vloeroppervlak van
1 m2.

Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot de persvoorlichter van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, of 06 - 21522449.