Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Den Haag, 24 oktober 2003

PvdA Tweede-Kamerlid Peter van Heemst: 'Aanpak veelplegers is druppel op gloeiende plaat'

Het wetsvoorstel voor de aanpak van veelplegers is een druppel op een gloeiende plaat. Dat is de kern van de reactie van de PvdA Tweede-Kamerfractie op het wetsvoorstel dat een hardere aanpak van veelplegers mogelijk maakt. Als het voorstel in werking treedt, kan de rechter een hardnekkige crimineel voor een periode van maximaal twee jaar naar een speciale gevangenis sturen waar een intensief programma ervoor moet zorgen dat de veelpleger zijn leven gaat beteren.

Volgens woordvoerder Peter van Heemst staat de PvdA achter de gedachte van het wetsvoorstel. 'De veelplegers vormen een ware plaag. Ze maken zich 30 tot 100 keer per maand schuldig aan winkeldiefstal, berovingen, inbraken en het kraken van auto's. Los van de materiele schade veroorzaken ze ook veel fysiek en psychisch letsel bij hun slachtoffers: de winkelier die voor de derde keer met grof geweld wordt overvallen en de 60-plussers die hardhandig van de portemonnee wordt beroofd. Daar moet dus een eind aan komen', aldus Van Heemst.

Zijn kritiek spitst zich toe op drie punten. In de eerste plaats richt het voorstel zich alleen op meerderjarige veelplegers. Van Heemst: 'Als we ingrijpen bij minderjarige veelplegers, heeft dat een veel groter effect dan wanneer we ons alleen maar richten op oudere draaideurcriminelen.' Van Heemst vraagt de minister om de voor- en nadelen te onderzoeken van een "opvoedingsmaatregel", waardoor er bij beginnende crimineeltjes eerder en sneller kan worden opgetreden.

In de tweede plaats komen er veel te weinig cellen beschikbaar om veelplegers vast te zetten. Er zijn 15000 veelplegers actief en er komen maar zo'n 150 cellen extra bij. 'Het is zonde van de schaarse cellen dat we bolletjesslikkers vastzetten en veelplegers laten lopen. We moeten dat andersom doen: de veelpleger gaat achter slot en grendel en de bolletjesslikker sturen we terug nadat we hem zijn drugs hebben afgepakt', aldus Van Heemst. Volgens het PvdA-Kamerlid kan de minister op die manier minstens 600 veelplegers per jaar extra achter slot en grendel krijgen en dat is direct merkbaar op heel veel plekken in de grote en middelgrote steden.

In de derde plaats ontbreekt een uitgebreid programma om via preventie de veelpleger op het rechte pad te krijgen of te houden. Van Heemst: 'Als we een veelpleger opsluiten, lopen we direct aan tegen hoge kosten. Met dat zelfde bedrag kunnen we voor de veiligheid op straat veel meer bereiken als we bijvoorbeeld de programma's voor het verstrekken van heroïne onder medisch toezicht met een paar duizend plaatsen zouden uitbreiden.'

Voor nadere informatie: Peter van Heemst 06 - 18305837
* Bezoek ook onze website www.pvda.nl

---- --