Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
24 oktober 2003

Ministerraad akkoord met voortgangsrapportage huiselijk geweld

Voor een effectieve aanpak van huiselijk geweld maakt het kabinet een bedrag vrij dat oploopt tot zeven miljoen euro in 2007. Het geld wordt vooral ingezet voor de aanpak op lokaal niveau van huiselijk geweld en voor de ondersteuning van gemeenten in hun rol van regisseurs van lokale samenwerking. Ook is er aandacht voor de aanpak van huiselijk geweld in allochtone kring en het voornemen om de uithuisplaatsing van plegers van huiselijk geweld wettelijk te regelen. Dit staat in de voortgangsrapportage huiselijk geweld van minister Donner van Justitie waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

Het kabinet trekt tevens extra geld uit voor het uitwerken van de voorstellen uit het interdepartementaal beleidsonderzoek maatschappelijke opvang. Voor het verbeteren van de maatschappelijke opvang en voor maatregelen ter verbetering van de melding van huiselijk geweld en de instroom in de vrouwenopvang komt acht miljoen euro beschikbaar.

In de voortgangsrapportage wordt verder aandacht besteed aan de uitvoering van het plan van aanpak van huiselijk geweld. In 2002 presenteerde het kabinet de nota Privé Geweld - Publieke Zaak. Daarin wordt geconstateerd dat huiselijk geweld een ernstig maatschappelijk probleem is - ruim een kwart van de Nederlandse bevolking heeft er wekelijks of dagelijks mee te maken - dat door geen enkele instantie alleen kan worden opgelost. Politie, openbaar ministerie, reclassering en hulpverlening moeten samenwerken. Om tot een sluitende aanpak te komen moeten er bindende afspraken worden gemaakt. De gemeenten hebben daarbij een belangrijke regierol en veel gemeenten hebben behoefte aan ondersteuning om die rol goed op te pakken. Daarvoor start een project van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Veel aandacht gaat uit naar huiselijk geweld in allochtone kring omdat ook daar op grote schaal en in verschillende vormen huiselijk geweld voorkomt. Tevens wordt er aandacht besteed aan deskundigheidsbevordering van een aantal beroepsgroepen.

De nota Privé Geweld - Publieke Zaak beschrijft ruim vijftig maatregelen ter verbetering van de aanpak; de nu verschenen voortgangsrapportage beschrijft de stand van zaken. Een belangrijke mijlpaal daarbij is onder meer de aanwijzing huiselijk geweld die het college van procureurs-generaal in maart dit jaar heeft uitgevaardigd en die nu fungeert als leidraad voor het optreden van politie en openbaar ministerie bij meldingen van huiselijk geweld. Ook de uitbreiding van de mogelijkheden van daderbehandeling heeft de aanpak in een aantal regio's effectiever gemaakt. Het kabinet overweegt daarnaast tijdelijke uithuisplaatsing van plegers mogelijk te maken. Een kabinetsstandpunt gaat waarschijnlijk in december naar de Tweede Kamer.

RVD, 24.10.2003