Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie / Vreemdelingenzaken en Integratie
Persbericht ministerraad
24 oktober 2003

Vreemdelingenbeleid en terrorismebestrijding

De ministerraad heeft op voorstel van minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie ingestemd met een onderzoek naar de haalbaarheid van de invoering van een nationale veiligheidstoets in de vreemdelingenketen. Een dergelijke toets houdt in dat met gebruik van risicoprofielen en gesystematiseerde bestandsvergelijking tussen de verschillende organisaties in de vreemdelingen- en veiligheidsketen alle toelatingsaanvragen getoetst worden op de risico's voor de nationale veiligheid die de toelating van de vreemdeling met zich mee brengt. Het kabinet reageert hiermee op de aanbevelingen in het advies "Vreemdelingenbeleid en Terrorismebestrijding" van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ).

Het advies van de ACVZ vormde aanleiding tot een nadere studie van het beleid inzake de veiligheidsaspecten van het vreemdelingenbeleid. Met de ACVZ is het kabinet van mening dat een gesystematiseerde bestandsvergelijking van gegevens, verwerkt door overheidsorganisaties uit de vreemdelingenketen, met bestanden van organisaties uit de veiligheidsketen een bijdrage kan leveren aan de bestrijding van terrorisme. Een eerste aanzet daartoe is het toegang verlenen aan de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) tot het gegevensbestand Basisvoorziening Vreemdelingenketen, waarin de persoons- en statusgegevens van vreemdelingen zijn opgeslagen.

Vanuit de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) wordt ten behoeve van de AIVD al zo vaak als dat noodzakelijk is informatie verschaft. Deze intensieve samenwerking is recentelijk verduidelijkt en vastgelegd in een convenant tussen beide diensten. In het convenant wordt ook voorzien in wederzijdse opleiding van medewerkers. Een wettelijke meldingsplicht voor de IND, zoals de ACVZ aanbeveelt in haar advies, ligt dan ook niet voor de hand.

Ten aanzien van vreemdelingen, waarvan de verblijfsaanvraag op grond van artikel 1F Vluchtelingenverdrag (gevaar voor de openbare orde en nationale veiligheid) door de IND is afgewezen, worden de mogelijkheden bezien hem of haar tot ongewenst vreemdeling te verklaren. Doel is te bevorderen dat een dergelijke vreemdeling Nederland verlaat. Voortgezet verblijf zal in dergelijke gevallen in beginsel een misdrijf opleveren.

Het kabinet onderschrijft de aanbeveling van de ACVZ om pre-boardingchecks structureler en planmatiger te laten plaatsvinden. Om op effectieve wijze structurele vormen van pre-boarding checks te realiseren, is de verantwoordelijkheid daarvoor gelegd bij de luchtvaartmaatschappijen. Tevens ondersteunt het kabinet het streven naar een netwerk van Europees immigration liaison officers op de luchthavens in risicolanden ten behoeve van onder meer het signaleren en voorkomen van (illegale) immigratie van potentiële terroristen. Niet alleen kan de informatiepositie hierdoor sterk worden verbeterd, ook kunnen wereldwijd veel meer luchthavens worden bediend.

RVD, 24.10.2003