Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Persbericht ministerraad
24 oktober 2003

Zittend ziekenvervoer blijft deels vergoed

Het zittend ziekenvervoer blijft als aanspraak in de ziekenfondswet opgenomen. Nierdialysepatiënten, radiotherapie- en chemokuurpatiënten, visueel gehandicapten en rolstoelgebruikers kunnen voor vergoeding in aanmerking komen als de zorgverzekeraar bepaalt dat ze het echt nodig hebben. Voor andere groepen zal de aanspraak vervallen. De ministerraad heeft op voorstel van minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van een brief waarin deze voorstellen worden toegelicht.

Het kabinet geeft met de brief aan de Tweede Kamer helderheid over de grenzen van de verstrekking van zittend ziekenvervoer. In de loop der jaren is daar veel onduidelijkheid over ontstaan. De indicatie voor het gebruik van zittend ziekenvervoer zal worden aangescherpt om oneigenlijk gebruik tegen te gaan en de uitvoering doelmatiger te maken. De indicatiestelling zal voortaan eerst door de behandelend arts worden gedaan. Deze beoordeelt of de patiënt tot één van de bovengenoemde patiëntengroepen behoort. Vervolgens bepaalt de zorgverzekeraar of en zo ja voor welke vorm van zittend ziekenvervoer de patiënt in aanmerking kan komen.

De bestaande eigen bijdrage van 80 euro per verzekerde per 12 maanden blijft gehandhaafd. In de begroting van VWS is structureel 70 miljoen euro uitgetrokken voor zittend ziekenvervoer.

RVD, 24.10.2003