Gemeente Den Haag

oktober 2003
Aanpassing voorzieningenpakket WVG noodzakelijk door stijging aanvragen (24 oktober)

Het college van B en W stelt voor om per 1 januari 2004 2 miljoen euro te bezuinigingen op de vervoersvoorzieningen voor gehandicapten. De bezuinigingen zijn noodzakelijk omdat de stijging van het aantal aanvragen niet is op te vangen in het beschikbare budget. Het college vindt het belangrijk om zoveel mogelijk voorzieningen in stand te houden en alleen te bezuinigen op de extra's.

Extra's verdwijnen
Het voorstel is om minder uit te geven aan de zogenoemde `bovenwettelijke' voorzieningen. De gemeente blijft wel voldoen aan haar wettelijke zorgplicht. De voorstellen voor de bezuinigingen zijn gemaakt in nauw overleg met de belangenorganisaties van gehandicapten en bestaan uit:
. Nieuwe Taxibuspashouders krijgen eenmalig 10 gratis ritten, de 40 gratis Taxibusritten per jaar vervallen.
. Pashouders met een inkomen tot 110% van de bijstandsnorm krijgen geen telefoonkostenvergoeding meer. Deze telefoonkostenvergoeding is nu EUR 9,27 per maand.
. De aanvullende vervoersvergoeding vervalt. Deze vergoeding van EUR 145,64 per jaar is voor ritten buiten Den Haag en voor tijden waarop de Taxibus niet rijdt. De reden voor het laten vervallen van deze extra voorziening is dat weinig klanten van de Taxibus na 24.00 nog gebruik maken van vervoersvoorzieningen. Bovendien kunnen zij sinds 1 juli 2003 binnen de regio Haaglanden gebruik maken van de RegioTaxi tegen openbaar vervoertarief.

De inspraakprocedure is van 30 oktober tot 26 november. Op 11 december neemt de gemeenteraad een definitief besluit.