Gemeente Den Haag

oktober 2003
Groeiplaatsverbetering bomen Lange Vijverberg (24 oktober)

Op de Lange Vijverberg staan al ongeveer 800 jaar bomen. Al tientallen jaren is er sprake van een geleidelijke vitaliteitsachteruitgang van de bomen langs het schelpenpad naast de Hofvijver. Om de groeiplaats van de bomen te verbeteren, gaat de dienst Stadsbeheer tussen 27 oktober en 15 december 2003 werkzaamheden uitvoeren. Afhankelijk van de weersomstandigheden is een uitloop naar het vroege voorjaar van 2004 mogelijk.

Maatregelen
In de loop der jaren zijn verschillende maatregelen genomen ter verbetering van de groeiplaatsen van de bomen. Dit om de vitaliteitsachteruitgang van de bomen een halt toe te roepen. Zeven jaar geleden is het schelpenpad inclusief de fundering vervangen. Het nieuwe schelpenpad bestaat uit verschillende lagen kleischelpen. In dit schelpenpad is tot op grote diepte een ernstige verdichting in de boomwortelgroei opgetreden. Deze verdichting wordt voornamelijk veroorzaakt door de toegenomen verkeersdruk. De ondergrondse groeiplaatsomstandigheden voor de bomen zijn inmiddels zo verslechterd dat maatregelen nodig zijn.

Veilige toekomst
Om op een verantwoorde en duurzame wijze de boomgroeiplaatsen te verbeteren, is gekozen voor een variant op de
boom-ontlast-constructie, zoals die is toegepast op de Hofweg. Dit is een innovatieve toepassing van nieuwe materialen voor een bijzondere ondergrondse constructie. Deze constructie zorgt voor een goede drukverdeling en biedt ruimte voor de boomwortels. Om deze constructie te plaatsen, wordt de verdichte grond met een zeer krachtige zuigmachine weggezogen en vervangen door bomengrond. Met deze nieuwe techniek blijven de boomwortels grotendeels onbeschadigd. Vervolgens wordt een drukbestendige betonplaat aangebracht op 2400 flexibel te plaatsen pootjes. Daarna zal het schelpenpad weer worden aangebracht. Het schelpenpad in de nieuwe uitvoering is dan bestand tegen de druk van bijvoorbeeld kermisattracties of (zwaar) vervoer. Er is zo ook een betere en duurzame groeiplaats voor de bomen gecreëerd. Hiermee is de toekomst van de Lange Vijverberg met volwassen bomen veiliggesteld.