Ministerie van Defensie


---


---

foto: Hr.Ms. Rotterdam is van alle markten thuis (CAVDKM)

Kabinet besluit: Hr.Ms.Rotterdam naar Liberia

24-10-2003

Het kabinet heeft vrijdag (24 oktober) besloten om het Landing Platform Dock Hr.Ms. Rotterdam, ook wel amfibisch transportschip geheten, voor een periode van maximaal drie maanden naar Liberia te sturen. De oorlogsbodem wordt ter beschikking gesteld van de United Nations Mission in Liberia (UNMIL) en heeft 265 man aan boord, verdeeld over de bemanning, een chirurgisch team, een peloton mariniers, de bootcompagnie en een helikopterdetachement.

Hr.Ms. Rotterdam zal goederen, voertuigen en waar nodig troepen van Monrovia naar de kuststeden Buchanan en Harper vervoeren en desgevraagd drinkwater leveren. Ook bestaat de mogelijkheid dat het LPD wordt ingezet voor het ophalen van VN-voorraden in Freetown, Sierra Leone. Verder biedt het schip een medische faculteit met beperkte chirurgische capaciteit voor de aanwezige VN-medewerkers en militairen, totdat die zelf in hun behoeften kunnen voorzien.

Vanaf een verzamelpunt in de buurt van Monrovia zullen twee Lynx helikopters aan boord van de Rotterdam het transport verzorgen van en naar het schip van gewonde civiele, politiële of militaire UNFIL-medewerkers. Het LPD kan een maand lang geheel zelfvoorzienend rondvaren. Het is in 1998 in dienst gesteld en heeft sindsdien deelgenomen aan operatie Allied Harbour in Albanië (1999) en de VN-operatie UNMEE (Eritrea-Ethiopië - 2000). (fotos: CAVDKM) foto: Landingsvaartuigen kunnen het LPD aan de achterkant binnenkomen en weer verlaten (CAVDKM)