Openbaar Ministerie

24 oktober 2003

Vijf jaar cel voor Bossche misdaadondernemer

Een 49-jarige zakenman uit Den Bosch is vrijdag door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. De rechtbank acht hem schuldig aan een reeks afpersingen, bedreiging, mishandelingen, het te werk stellen van illegalen en het leiding geven aan een criminele organisatie. Tegen hem was zeven jaar cel geëist.

Zijn juridisch adviseur werd voor afpersing en deelname aan een criminele organisatie veroordeeld tot dertig maanden cel. Tegen hem was vier jaar geëist. Hij was op vrije voeten maar werd direct na de uitspraak door de parketpolitie aangehouden.
Volgens de rechtbank heeft de ondernemer ,,ongeoorloofde druk uitgeoefend'' om mensen te dwingen tot het aangaan van overeenkomsten of het afbetalen van schulden. Daarbij schuwde hij verbaal en fysiek geweld niet en benadrukte hij zijn eigen reputatie in Den Bosch van een machtig ondernemer, tegen wiens onrechtmatige praktijken de politie en de gemeente weinig tot niets zouden ondernemen. De angst voor hem, kan volgens de rechtbank worden afgeleid uit het feit dat bijna niemand aangifte tegen hem durfde te doen, tot het moment dat hij werd gedetineerd.
De officier van justitie zag in de Bosschenaar een 'godfather', die zijn eigen regels hanteerde en daarbij slechts een doel voor ogen had: het vergaren van zoveel mogelijk geld. Raadsman A. Moszkowicz noemde de vergelijking met een maffiabaas twee weken geleden 'lachwekkend' en pleitte voor vrijspraak. Maar de rechtbank is het met het Openbaar Ministerie eens dat er sprake is van een criminele organisatie, waarvan de luxe sauna Deshima het centrum vormde.