Ingezonden persbericht

Persbericht

ttec Computers levert Opteron server aan Centrum voor Wiskunde en Informatica

Eerste 4-way Opteron-cluster in de Benelux

Tübingen / Nijmegen / Brussel, 24 oktober 2003 -- Het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) bouwt een nieuw Linux su-percomputer-cluster. De basis voor dit cluster wordt gevormd door de 1001 L Opteronâ"¢ server van de Duitse IT-producent transtec AG, met ttec Computers B.V. als Nederlandse en Belgische dochteronderneming. De server kenmerkt zich door een compacte 1U-behuizing, fysieke storage tot 1 TB en 256-TB virtuele adres-ruimte.

De transtec 1001 L Opteronâ"¢ server zal worden gebruikt voor fundamenteel onderzoek op het gebied van multimedia databases, machine learning, software engineering en cryptografie en voldoet aan de high-performance computing behoeften van het CWI.
Het cluster komt tegemoet aan de verschillende behoeften van gebruikers, zoals high-speed interconnects tussen nodes om het geheugen te delen en RAID-systemen voor uiterst snelle IO-to-disk.

Het nieuwe cluster heeft in totaal 128 GB intern geheugen en be-staat uit 48 AMD Opteron 64-bits processoren. Het vervangt een verouderde supercomputer. "Het is bovendien een goed voorbeeld van hoe betaalbaar high-performance supercomputing is gewor-den," stelt Dr. Niels Nes, onderzoeker bij het CWI. "Voor een tien-de van de prijs beschikken we over een drie keer snellere compu-ter. Het cluster kan bovendien gemakkelijk worden uitgebreid met intern geheugen of interconnects voor een grotere bandbreedte. Omdat wij veel samenwerken met universiteiten en bedrijven, ver-wachten we dat het cluster jaarlijks zal groeien."

ttec Computers B.V. - Oude Dukenburgseweg 22 - 6503 AA Nijmegen Telefoon: 0800 - 022 0238 - Fax: 0800 - 022 0239 - http://www.ttec.nl

ttec Computers BVBA/SprL - 60, Boulevard de la Woluwe - Woluwedal 60 1200 Brussel - Telefoon: 0800 - 93920 - http://www.ttec.be

Over ttec Computers B.V.
ttec Computers B.V./BVBA is de Nederlandse/Belgische dochteronderneming van transtec AG. Het Duitse beursgenoteerde transtec AG levert op maat gemaakte IT-systemen, computer- en storage-oplossingen, netwerk- en randapparatuur. De organisatie is sinds 1980 actief op de markt en richt zich op de business-to-business sector. Het hoofdkantoor is gevestigd in T?bingen, Duitsland, en er zijn vestigingen in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België, Zwitserland, Nederland en Oostenrijk. Alle producten kunnen via het internet geconfigureerd en besteld worden. Bij transtec AG zijn in totaal 230 medewerkers werkzaam en de omzet in 2002 bedroeg circa 116 miljoen Euro.

Over het CWI
Het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) is een onafhankelijke not-for-profit organisatie die tot doel heeft het wiskunde- en informatica-onderzoek te bevorderen. Het CWI heeft een tweeledige missie: Het uitvoeren van grensverleggend onderzoek op het gebied van wiskunde en informatica en de overdracht van nieuwe kennis in deze gebieden naar de maatschappij, in het bijzonder bedrijfsleven en industrie. Het CWI-onderzoek vindt plaats aan het front van de wetenschap; het levert fundamentele bijdragen aan de voortgang van de wiskunde en de informatica. Tegelijkertijd heeft het CWI een scherp oog voor praktische toepassingen van dit fundamentele onderzoek. De onderzoeksthema's worden strategisch gekozen, en bij de selectie van nieuwe projecten wordt scherp gelet op de maatschappelijke bruikbaarheid van de kennis.