EuroNext Brussel


PERSBERICHT 23 oktober 2003

Doorbraak in onderhandelingen Real Software met het bankenconsortium

Kontich, 23 oktober 2003. Op 10 oktober ll. meldde de Raad van Bestuur dat er met het bankenconsortium overeenstemming was bereikt over een aantal belangrijke principes van de schuldherschikking. Daar waar het principe van de kwijtschelding van ongeveer 100.000.000 reeds vast stond onder de gebruikelijke "retour à meilleure fortune" clausule, hebben partijen, sindsdien, hun onderhandelingen onverstoord verder gezet over o.m. de ruilvoet voor de instap in het kapitaal, in de overtuiging dat, op korte termijn, de oplossing uitsluitend kan gevonden worden binnen de krachtlijnen die op 10 oktober werden uitgezet. Kennisname van het "complementaire herstructureringsscenario" van een groep aandeelhouders heeft deze overtuiging van de Raad van Bestuur alleen maar versterkt.

Het bankenconsortium ziet thans af van de inschrijving op een converteerbare lening, en verkiest duidelijkheid te scheppen door onmiddellijk in te stappen in het kapitaal.

Concreet betekent dit dat de converteerbare lening van 35.000.000 vervangen wordt door een onmiddellijke inbreng in natura van een deel van de "senior debt" ten belope van het zelfde bedrag. Bij de onderhandelingen over de inbrengvoet van de lening kunnen de partijen niet heen om de economische realiteit dat zowel de bedrijfswaarde ("enterprise value") van de vennootschap, als de boekwaarde van de aandelen, zoals bevestigd door de commissaris, negatief zijn. Desondanks omvat het voorstel dat nu ter tafel ligt dat de bestaande aandelen slechts zullen verwateren tot 24%. Dit voorstel houdt in dat een essentieel element van de finale schuldherschikking (die ook zal voorzien in een moratorium van twee jaar op de herschikte schuld van 65.000.000 en in een voorwaardelijke schuldkwijtschelding van ongeveer 100.000.000) zal inhouden dat ongeveer 103.000.000 nieuwe aandelen worden uitgegeven tegen de inbreng van de senior debt ten bedrage van 35.000.000 . Gezien er op heden 30.443.903 aandelen zijn uitgegeven, zou dit het totaal aantal aandelen brengen op ongeveer 133.443.903.

Het voorliggende is overeengekomen onder de assumptie van een genormaliseerd "going concern" voor de onderneming van de vennootschap, in welk geval het de verwachting is dat er zich op korte of middellange termijn geen abnormale liquiditeitsspanningen zouden kunnen voordoen.

Het bankenakkoord omvat geen nieuwe kasmiddelen, maar het vertrouwen dat de banken desgevallend zullen bevestigen in de Raad van Bestuur, het personeel en het management van het bedrijf door heel nadrukkelijk in het kapitaal van de vennootschap te stappen moet de onderneming alle kansen geven om op eigen kracht, en met scherpe focus op de dienstverlening aan haar klanten, haar business plan waar te maken.

PERSBERICHT 23 oktober 2003

Naar gewoonte zal de Raad van Bestuur de aandeelhouders blijven op de hoogte houden van belangrijke ontwikkelingen. De Raad zal tevens alle vereiste toelichtingen verstrekken op de aandeelhoudersvergadering waar het plan ter goedkeuring zal worden voorgelegd. Aanhoudend verzet via de pers of andere (interne) kanalen, brengt de onderneming van de vennootschap ernstige schade toe en heeft trouwens als bijkomend nadelig gevolg gehad dat de onderhandelingsmarge van de Raad van Bestuur ernstig beperkt is geworden.
(einde persbericht)

Voor bijkomende inlichtingen:

REAL SOFTWARE : Dina Boschmans Theo Dilissen Corporate & Marketing Communications Manager CEO & Afgevaardigd Bestuurder Prins Boudewijnlaan 26, 2550 Kontich GSM : +32.475.48.26.93 Tel. +32.3.290.23.11 - Fax +32.3.290.23.00
Direct : +32.3.290.25.30 ­ GSM : +32.477.619.682
E-mail :Dina.Boschmans@realsoftware.be
URL: www.realsoftwaregroup.com

Over Real Software
Real Software is opgericht in 1986. In 2002 werd een groepsomzet gerealiseerd van 179,6 m, met een bedrijfswinst (EBIT) van 14 m of een EBIT- marge van 7,8 %. De Real Software groep telt momenteel 1547 medewerkers. Sinds 2002 is de groep georganiseerd rond 4 divisies : Banking & Insurance, Industry (voorheen de divisie Manufacturing & Maintenance), Business & Government en Retail. De groep biedt een volledig gamma softwarediensten aan, gaande van de ontwikkeling en de implementatie van eigen producten, projecten op maat en outsourcing tot advies, implementatie en verkoop met betrekking tot producten van derden, zoals SAP, JD Edwards, Oracle, Microsoft Navision en Microsoft Axapta. Het bedrijf exporteert Belgische technologie naar o.a. Luxemburg, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Tot de klantenportfolio behoren bedrijven als Du Pont de Nemours, Carrefour, Johnson & Johnson, Merck Sharp & Dohme, Biogen, Renault, de Parijse Metro, TF1, EDF - Electricité de France, SNCF, PTT Post, NedCar, Philips, Bandag, Goodyear, KBC Bank en Fortis Bank. Meer informatie vindt u op www.realsoftwaregroup.com


---- --