Lijst Pim Fortuyn


PERSBERICHT

Den Haag, 24 oktober 2003

LPF onder voorwaarden akkoord met deelname vredesmacht Liberia

De Lijst Pim Fortuyn staat in principe positief tegenover het verzoek van de Verenigde Naties om het transportschip Hr.Ms. Rotterdam, uitgerust als hospitaal, naar het Afrikaanse staatje Liberia te sturen.

Al een half jaar geleden bekritiseerde fractieleider Mat Herben de wijze waarop Nederland ontwikkelingshulp verleent. Er wordt alleen steun gegeven aan landen die over een goed bestuur beschikken, zodat corruptie wordt tegengegaan. Op zich verstandig, maar met als ongewenst neveneffect dat landen als Liberia en Congo niet kunnen worden geholpen, terwijl zich daar de grootste tragedies afspelen.

Inmiddels heeft minister Van Ardenne bekendgemaakt dat zij een Stabiliteitsfonds heeft opgericht, waaruit de inzet van Afrikaanse vredestroepen mag worden betaald. De LPF vindt het te zot voor woorden dat uit dat fonds wel de inzet van Zimbabwaanse troepen van de gangster Mugabe kunnen worden betaald, maar niet de geneeskundige inzet van Nederlandse militairen.

De LPF zal dus alleen instemmen met het verzoek van het kabinet als de kosten niet ten laste komen van de uitgeklede Defensiebegroting, maar worden betaald door Ontwikkelingssamenwerking. Voorts herinnert Herben het kabinet eraan dat hem tijdens de behandeling van de Defensiebegroting is toegezegd dat militairen die zijn uitgezonden, geen gedwongen ontslag hoeven te vrezen binnen een jaar na terugkeer.