Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

AMK Zuid-Holland krijgt meer geld

Zowel de provincie Zuid-Holland als het stadsgewest Den Haag trekt extra geld uit om achterstanden bij het Advies en Meldpunt Kindermishandeling in de regio weg te werken. Dat hebben provincie en het stadsgewest vrijdag tijdens het startsein voor de AMK-publiekscampagne gezamenlijk bekendgemaakt.

Lennie Huizer, gedeputeerde van Zuid-Holland voor Zorg en Sociaal Beleid, en Ton van der Stoep, portefeuillehouder van het stadsgewest Haaglanden voor Jeugdzorg, hebben beide diep in de buidel getast om het Advies en Meldpunt Kindermishandeling in staat te stellen de 'onverteerbare en ontoelaatbare' wachtlijsten definitief weg te werken.

Provincie Zuid-Holland
Voor het wegwerken van de bestaande wachtlijst - 135 meldingen per 1 oktober 2003 - bij het Advies en Meldpunt Kindermishandeling Zuid-Holland heeft de provincie Zuid-Holland een eenmalige subsidie van 203.445 euro verleend.

Voor het jaar 2004 kent de provincie Zuid-Holland aan AMK Zuid-Holland subsidie toe op basis van prijzen `per product'. Op deze wijze zal - medio 2004 - het onderzoek na de melding van een mogelijke situatie van kindermishandeling altijd binnen 7 dagen kunnen starten. Uitgaande van de verwachte 600 meldingen en ruim 1.400 adviezen, houdt de provincie rekening met een subsidie van ca. 1,1 miljoen euro. Echter, als de publiekscampagne die gisteren van start is gegaan zijn doel bereikt, zullen de aantallen meldingen en adviezen waarschijnlijk hoger liggen. In dat geval betaalt de provincie achteraf de hogere kosten.

Stadsgewest Haaglanden

Het bestuur van het stadsgewest Haaglanden behandelt op korte termijn een voorstel dat voorziet in een structurele verhoging van de bijdrage aan AMK Haaglanden van 200.000 euro. Met deze verhoging kan de verwachte groei in de vraag naar de diensten van het AMK worden opgevangen. Uitgaande van 1.300 adviezen en ruim 500 meldingen zal Haaglanden in totaal een bedrag van 936.000 euro structureel subsidiëren. Daarnaast voorziet het voorstel in een eenmalige bijdrage
- tot maximaal 250.000 euro - om de bestaande wachtlijsten bij AMK Haaglanden - 150 meldingen per 1 oktober 2003 - versneld weg te werken. Deze extra inzet van het stadsgewest Haaglanden volgt op een eerdere eenmalige extra bijdrage in april 2003, waarvan het effect op de wachtlijsten is `verdampt' door de sterk toegenomen aantallen meldingen en verzoeken om advies.

Met het voorstel speelt het stadsgewest Haaglanden ook in op de verwachte toename van het aantal aanmeldingen ten gevolge van de campagne, die primair beoogt het publiek bekend te maken met bestaan en werkwijze van het AMK en het landelijke telefoonnummer 0900 - 123 123 0.

---


---

Laatst gewijzigd: 24-10-2003