Openbaar Ministerie

24 oktober 2003

Zes jaar cel voor moeder Meisje van Nulde

Het gerechtshof in Arnhem heeft de 27-jarige Wanda R. vrijdag veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Het hof acht de vrouw schuldig aan het medeplegen van doodslag op haar 4-jarige dochter Rowena in augustus 2001. Het meisje werd bekend onder de naam 'het meisje van Nulde' naar de naam van het strand waar lichaamsdelen van het kind werden gevonden.

Het Openbaar Ministerie had tien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist. Haar advocaat vroeg om vrijspraak. Omdat nooit exact is komen vast te staan hoe Rowena om het leven is gekomen, kon zijn cliënt niet voor doodslag worden veroordeeld, vond hij. De rechtbank in Zutphen veroordeelde R. eerder dit jaar tot acht jaar cel, na een eis van vijftien jaar en tbs. Het OM en de verdachte gingen tegen dat vonnis in beroep. Het OM vreest voor herhaling en acht de tbs-maatregel daarom noodzakelijk.
De justitiële observatiekliniek Pieter Baan Centrum heeft geadviseerd tbs op te leggen. Een contra-expertise resulteerde in een tegengestelde visie. Het Arnhemse hof schaart zich achter de conclusies van het tegenonderzoek en vindt het gevaar voor herhaling niet zodanig dat tbs moet worden opgelegd.
Rowena stierf aan de gevolgen van stelselmatige, zware mishandeling. De vriend van Wanda R., Mike J. is daarvoor veroordeeld tot twaalf jaar en tbs. Hij berustte in zijn veroordeling en ging niet in hoger beroep.