Politie Midden- en West Brabant

Politie-auto`s voorzien van technisch snufje



Dankzij technisch snufje in politie-auto`s kan hulp aan burger nog sneller en is privacy beter beschermd

Vanaf vrijdag 24 oktober rijdt in de regio Midden en West Brabant de eerste politie-auto rond met een technisch hoogstandje. In die auto komt een melding van een incident niet meer alleen op de traditionele manier via de mobilofoon binnen, maar ook als tekst op een beeldscherm. Samen met een automatisch opstartend autonavigatiesysteem, extra informatie over het incident en eventuele betrokkenen op het beeldscherm en de mogelijkheid om gegevens over kentekens en personen via de boordcomputer op te vragen, bieden dit de politie in Midden en West Brabant veel extra mogelijkheden. Mogelijkheden waarmee ze nog sneller kunnen opereren en de burgers optimale privacy kunnen bieden.
De eerste auto gaat in het district Oosterhout rijden en binnen enkele weken rijdt er in elk district een. Over 4 tot 5 weken zijn 35 autos met dit systeem uitgerust.

De wens om burgers nog sneller en beter te kunnen helpen en daarnaast de hulpverlenende politiemensen informatie van hoge kwaliteit aan te reiken, heeft geleid tot een project waarbij de techniek een handje heeft geholpen.
In alle autos die voortdurend op de weg zitten om hulp te verlenen of te reageren op assistenties is onlangs een geavanceerd navigatiesysteem ingebouwd. Door een koppeling te maken met het geautomatiseerde systeem waarmee op de meldkamer meldingen worden verwerkt krijgt een bericht aan een auto een automatische koppeling met het navigatiesysteem. Geen gezoek meer naar een adres of route of onduidelijkheid over een adres, maar meteen alles foutloos als tekst in beeld en direct hulp bij het vinden van de weg. Zonder gebruik te maken van de mobilofoon krijgt de bemanning van de surveillance-auto extra informatie over de aard van het incident en gegevens over betrokkenen. Meeluisteren naar privacy-gevoelige informatie behoort daarmee tot het verleden.

Winst in tijd en privacybeschermend is ook de mogelijkheid die de politiemensen krijgen om zonder tussenkomst van mensen op de meldkamer vanuit de auto zelf op te vragen op wiens naam het kenteken van een auto staat of na te vragen of een bepaald persoon al of niet in de politiesystemen voorkomt. Dat bespaart verwerkingstijd op de meldkamer en de mensen in de auto hoeven niet te wachten op antwoord. Bovendien gaat de vraag en antwoord niet meer door de ether.

Deze manier van werken is niet uniek voor Nederland, maar de regio Midden en West Brabant is het eerste politiekorps dat er in Noord Brabant mee aan de slag gaat.

Bron: Jan Clarijs