Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 21 oktober 2003

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Deze week geen besluiten in deze portefeuille.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Antwoord op art. 42 brief GroenLinks over generaal pardon asielaanvragers (2003/9486)
De fractie Groenlinks heeft door middel van een artikel 42 brief gevraagd om geïnformeerd te worden over de volgende vragen: Deelt het college het afwijzende standpunt van de VNG inzake het voorstel van de Tweede Kamer? Kan het college aangeven om welke aantallen het in Nieuwegein gaat? Onderneemt het college eventueel samen met meer gemeenten initiatieven richting Tweede Kamer? Indien het voorstel ongewijzigd door de Tweede Kamer wordt vastgesteld, is het college dan voornemens mee te werken aan de uitzettingen? Het college heeft samengevat het volgende antwoord gestuurd. Met betrekking tot het door de regering voorgenomen generaal pardon voor asielzoekers leven er wensen in de samenleving om dit pardon te verruimen. Het gemeentebestuur van Nieuwegein zal hierin geen actie ondernemen. Wel heeft het gemeentebestuur een open oog voor eventuele schrijnende situaties bij uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers en heeft hiertoe een tijdelijke noodopvang ondersteund.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Bezwaar tennisvereniging niet-ontvankelijk verklaard (2003/7370) In december 2002 diende tennisvereniging Oudegein een principeverzoek in om een aantal tennisbanen op haar complex uit te breiden. In mei 2003 weigerde het college daaraan medewerking te verlenen. Uitbreiding zou ten koste gaan van het park Oudegein. Bovendien vond het college ook de noodzaak van de uitbreiding niet aangetoond. De tennisvereniging heeft tegen dit standpunt bezwaar gemaakt.
Volgens de Algemene wet bestuursrecht kan echter geen bezwaar worden gemaakt tegen een beslissing op een principeverzoek. Het betreft namelijk geen rechtshandeling; het besluit is niet op rechtsgevolg gericht. Het is niet van gelijke status als een beslissing op een vrijstellingsverzoek of op een bouwaanvraag. Het bezwaarschrift is daarom niet-ontvankelijk verklaard.

Beeldkwaliteitplan en het Inrichtingsplan Openbare Ruimte deelgebied 2 en 3 Het Klooster vastgesteld (2003/10798)
Het college heeft het Beeldkwaliteitplan (BKP) en het Inrichtingsplan Openbare Ruimte (IOR) voor deelgebied 2 en 3 van bedrijvenpark Het Klooster vastgesteld.
Deze plannen zijn opgesteld op basis van het Bestemmingsplan Bedrijvenpark Het Klooster 2002, het Herzien Ontwikkelingsplan en het Stedenbouwkundig plan.
Het BKP geeft de spelregels aan voor de toekomstige bebouwing en kavelinrichting voor het gehele bedrijvenpark Het Klooster, met uitzondering van het gebied ten noorden van de Vuylcop. Om de stedenbouwkundige kwaliteit extra te waarborgen, wordt een supervisor aangesteld. Het IOR bepaalt hoe de inrichting van alle openbare ruimte, wat betreft gebruik van materialen, inrichting en beheer, eruit komt te zien.
Beide plannen worden ter informatie aan de commissie RIM aangeboden, met een presentatie in de eerstvolgende vergadering. Belangstellenden kunnen de plannen bekijken in het gemeentehuis, loket bouwen.

Vrijstellingsprocedure transportband aan kade Amsterdam-Rijnkanaal wordt voortgezet (2003/9752)
De aanvraag voor een vrijstellingsprocedure van het bestemmingsplan voor het realiseren van een permanente transportband langs de kade van het Amsterdam-Rijnkanaal (Liesbosch) heeft van 13 augustus tot en met 11 september 2003 ter inzage gelegen voor inspraak. In deze periode kon iedereen reageren op het voornemen tot verlenen van de vrijstelling. Er is één zienswijze ingekomen, die voornamelijk is gericht tegen het ontbreken van een goede ruimtelijke onderbouwing. De zienswijze is voor het college na zorgvuldige afweging echter geen reden om de vrijstellingsprocedure niet verder te vervolgen. Volgens het college kan de transportband bijdragen aan minder vrachtverkeer in, van en naar het bedrijventerrein. Het college heeft daarom besloten de vrijstellingsprocedure te vervolgen en een verklaring van geen bezwaar bij de provincie te vragen. Daarna zal zij een definitief besluit op de aanvraag nemen.

Reactie gemeente Nieuwegein op ontwerp streekplan (2003/10955) De provincie is bezig met het opstellen van een nieuw streekplan. Het huidige streekplan loopt tot 2005. Voor de periode van 10 jaar daarna moet een nieuwe ruimtelijke visie voor de provincie vastgesteld. In het voortraject om tot een ontwerp-streekplan te komen, heeft de provincie een conceptontwerpstreekplan opgesteld. Het college heeft daar kennis van genomen. Verder heeft ze de provincie een reactie gegeven waarin een aantal opmerking zijn gemaakt over de milieu-, verkeerskundige-, water-, ruimtelijk economische en volkshuisvestelijke aspecten. Voor het einde van dit jaar zal de provincie, naar aanleiding van alle reacties, een definitief ontwerp vaststellen. In januari kan de gemeente reageren op dat vastgestelde ontwerp. In het najaar van 2004 zal de provincie een definitief streekplan vaststellen

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Ontwerp-milieuvergunning voor automobielbedrijf Damsté (2003/9796) Het college heeft besloten automobiel bedrijf J. Damsté een ontwerpmilieuvergunning te verlenen. Het betreft een (revisie)vergunning voor het veranderen van een garagebedrijf annex tankstation. Voor het bedrijf zelf is al eerder een milieuvergunning verleend. De veranderingen bestaan uit de aanbouw van een wasstraat, een verbouwing van het tankstation en ligging van een kantoorpand op 17m afstand van de afleverzuil (zonder direct toezicht) van benzine. In de vergunning staan voorschriften vermeld die het milieu beschermen. De ontwerpvergunning ligt van 22 oktober tot en met 18 november 2003 ter inzage in de Stadswinkel van de gemeente Nieuwegein. Na deze periode wordt besloten of de vergunning definitief wordt. De gemeente plaatst een openbare bekendmaking in de Molenkruier van 22 oktober 2003. In deze bekendmaking staat vermeld hoe belanghebbenden bedenkingen kunnen indienen tegen de ontwerpvergunning.

Definitieve milieuvergunning voor Loswal aan Vuilcopse Kanaaldijk (2003/7818)
Het college legt de definitieve milieuvergunning voor de Loswal aan de Vuilcopse Kanaaldijk (naast het Amsterdam- Rijnkanaal) nabij (ten zuid-oosten) de Heemsteedsebrug te Nieuwegein vanaf 29 oktober 2003 ter inzage in de stadswinkel. Tot en met 9 december 2003 kan, door middel van een brief aan de Raad van State, Afdeling bestuursrechtspraak, in beroep worden gegaan tegen de vergunning.
Beroep kan alleen ingesteld worden door degene die al eerder bedenkingen heeft ingebracht tegen de ontwerpvergunning(en), of die kan aantonen dat hij/zij daartoe niet in staat was. De activiteiten van de loswal bestaan uit het lossen van zand voor het aanleggen van een zandlichaam voor de infrastructuur van de deelgebieden 2 en 3 van het Klooster. Een vaste hijskraan lost het zand uit een schip in een vrachtwagen en/of dumper. Daartoe ligt steeds een schip aan de loswal. Tijdens het lossen wordt geen gebruik gemaakt van een trechter.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

College stelt lijst bouw- en sloopvergunningen vast (2003/11104) Het college heeft een lijst met te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Verzoek verkoop gemeentegrond aan Tormentilgaarde afgewezen (2003/11100) De bewoner van Tormentilgaarde 6 heeft de gemeente meerdere malen verzocht hem gemeentegrond te verkopen (geheel of gedeeltelijk), grenzend aan de zijtuin van zijn woning. Met name op basis van stedenbouwkundige argumenten, die neerkomen op het belang van handhaving van een groenstrook van voldoende omvang, zijn die verzoeken tot nu toe afgewezen. Naar aanleiding van een gesprek van de bewoner met wethouder Monrooij, is het verzoek tot koop nog een keer aan het college voorgelegd. Het college vindt de stedenbouwkundige argumenten zwaarder wegen dan het belang van de koper en heeft besloten daarom niet tot verkoop over te gaan.

Klachtenregeling Ongewenste Omgangsvormen (2003/11109) Het college heeft besloten de klachtenregeling Seksuele Intimidatie te vervangen door de klachtenregeling Ongewenste Omgangsvormen. Deze nieuwe regeling omvat regels rondom allerlei ongewenste omgangsvormen, zoals pesten op het werk, discriminatie en racisme. Het college legt het voorstel voor aan de Ondernemingsraad.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, drie raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan in deze B&W Belicht
waarschijnlijk enkele samenvattingen van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee wordt voorkomen dat direct betrokkenen via de pers worden geïnformeerd over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Evenementenkalender
Onderstaand de kalender voor de publieke activiteiten van het college. Wilt u één of meer bijeenkomsten bijwonen, of wilt u meer informatie over de activiteiten, dan kunt u contact opnemen met Petra Willemsen, telefoon 030-607 14 05 of 06- 51717678 of met Chris Huiden 030-607 12 41.

Activiteit Datum en College Locatie
tijdstip
Werkbezoek 24-10, Burgemeester Kampen
gemeenten gehele M. Monrooij Alphen a/d
dag P. van Rijn
Elteren Zwijndrecht
E. van Linge
Opening 25-10, C. van Drieluik-Nieuwegein Vogeltentoon15.30 uur Rooijen

---
prijsuitreiking
Bijeenkomst 25-10, Burgemeester Kasteel
Hospice 15.30 uur C. Breuer Rijnhuizen
Werkbezoek 27-10, C. Breuer Maliebaan 7
Centrum 14.00 uur
Maliebaan
Werkgroep 28-10, C. Breuer Gemeentehuis
AEK 16.00 uur
overhandiging
lijst i.v.m.
armoedebestrijding
Afscheidsbij29-10,st Burgemeester Antonius
de heer 14.45 uur Ziekenhuis
Overkamp
Afscheid 30-10, Burgemeester Domkerk,
drs. J. 14.00 uur Utrecht
Veldhuis
Tekenen 04-11, E. van Linge St. Jan,
bouwgrondove19,30 uur Vreeswijk

1e fase
Vreeswijk

Invoerdatum 24-10-2003