De Unie


Atos Origin - Stand van zaken

24 oktober 2003 - Graag informeer ik u over de stand van zaken met betrekking tot het overleg met de directie. Er heeft recentelijk tweemaal overleg plaatsgevonden. Op 3 oktober was een eerste septemberoverleg en op 10 oktober een tripartiet overleg over pensioen.

Septemberoverleg
Aangezien er door de afspraak tot ongewijzigde verlenging van de CAO weer een CAO van kracht is, kan er ook weer overleg over de salarissen plaatsvinden.
Dat dit overleg plaatsvindt is immers geregeld in de CAO. Voor de goede orde: er is nog steeds geen sprake van onderhandelingen! Het feit dat wij dit willen veranderen en salaris-onderhandelingen willen voeren in de bredere context van de hele CAO, komt bij de eerstvolgende CAO-ronde ongetwijfeld weer aan de orde. Ik constateer, dat het september-overleg ook dit jaar niet in september is gehouden.
Het overleg tussen directie, OR en vakorganisaties is gestart op 3 oktober. Er waren meerdere data in oktober gepland, maar voorlopig kunnen we niet verder. Na de vaststelling, dat partijen weer een CAO hebben, is ons meegedeeld, dat het nu niet goed mogelijk was over het loon per 1 januari 2004 te praten, aangezien er nog te weinig zicht is op de budgetten.

Een belangrijke factor hierbij is de voorgenomen overname van Sema. Volgend jaar zal Atos Origin er anders uitzien! Het accent ligt daarbij overigens op het buitenland, want in Nederland heeft Sema een heel beperkte omvang.

We hebben wel vast een aantal gebruikelijke zaken doorgenomen. Hierbij een korte impressie.
De situatie bij Atos Origin in Nederland geeft aanleiding tot voorzichtig optimisme. Inkomsten en tarieven staan nog steeds sterk onder druk. Dit geldt vooral sterk voor System Integrations. Het aantal bankzitters is op dit moment beduidend afgenomen ten opzichte van het begin van het jaar. Er zijn positieve signalen uit de markt (zie ook het intern statement van Kieboom). Atos Origin verwacht een redelijk resultaat aan het eind van het jaar als de kosten in de hand worden gehouden. Volgens de uitgevoerde salarisbenchmark zou Atos Origin nog redelijk positief in de beloningsmarkt (IT) zitten. De inflatie vertoont een neergaande lijn, de economie trekt naar verwachting licht aan.

Verder is gesproken over het tempo harmonisatie van arbeidsvoorwaarden in verband met deals als KPN, AKC (Atos KPMG Consulting), Atos Euronext en Nuon.
Het septemberoverleg wordt voortgezet op nader te bepalen afspraak in november.

Tripartiet overleg over pensioen
In het tripartiet overleg op 10 oktober tussen directie, OR en vakorganisaties is het onderwerp pensioen aan de orde gesteld. Zoals we al tijdens onze rondgang in het kader van de CAO hebben laten weten, wil de directie zoeken naar mogelijkheden tot kostenbeheersing met betrekking tot pensioenen.
Bovendien speelt - voor Atos Origin - het probleem, dat per 1 januari 2005 de pensioenverplichtingen op de balans moeten worden vermeld. Er heeft een eerste, uitsluitend oriënterend, overleg plaatsgevonden. Door deskundigen (onder andere de directeur van het pensioenfonds) is informatie is gegeven over diverse aspecten van de actuele stand van zaken. Problemen bestaan met te lage dekkingsgraden, samenstelling van de populatie, insourcingen, strengere externe eisen en dergelijke. Teveel om nu allemaal over te brengen. Verder zijn algemene visies op pensioenen uitgewisseld.
Van vakbondszijde hebben we in ieder geval aangegeven, dat wij geen behoefte hebben aan verandering van pensioensysteem bij Atos Origin (bijvoorbeeld beschikbaar premiesysteem).
Atos Origin heeft aangekondigd op het onderwerp pensioen terug te zullen komen. Als er zicht komt op wat de directie concreet wil gaan voorleggen, komen we uiteraard uitgebreider op de materie terug.

Los van de algemene problematiek is ons een stuk met enkele beperkte, meer technische, wijzigingen van pensioenreglementen uitgereikt. Wij zullen dit toetsen en komen er zo nodig op terug.

Over het vervolg op beide overleggen wordt u uiteraard op de hoogte gehouden. Met eventuele vragen kunt u bij mij terecht (zie bovenvermelde adresgegevens).

Met vriendelijke groet,

Wouter van Lidth de Jeude
bestuurder

vrijdag, 24 oktober 2003