Tom Coronel

24 Oktober 2003: Strafgewicht remt G'ZOX NSX op Autopolis

Gisteren en vandaag hadden de teams en rijders van het Japans GT kampioenschap de gelegenheid om te testen op het circuit van Autopolis. Geen overbodige luxe want gezien de afgelegen ligging is de baan niet echt in zwang als testcircuit. Daar komt nog eens bij dat de baan in 1999 voor het laatst is aangedaan door het Japans GT kampioenschap. Winnaars waren destijds Tom Coronel en Hidetoshi Mitsusada in de Nakajima Honda NSX.

Een herhaling van die prestatie zit er volgens Tom Coronel niet in aankomende zondag. "Na onze overwinning tijdens de vorige race op Motegi hebben we nu 70 kilo strafgewicht aan boord. Op een circuit als dit merk je dat extra goed. Je hebt hier namelijk veel hoogte verschil en bovendien is het een bochtig circuit. Dat extra gewicht moet je natuurlijk iedere keer meesleuren tijdens het accelereren. We gokken dan ook op een positie in de top 5. Hiermee kunnen we toch wat kampioenschapspunten pakken, en daarnaast kunnen we wat gewicht uit de auto halen voor de laatste race op Suzuka. Het zal in ieder geval een spectaculaire en onvoorspelbare race worden. Het circuit ligt op 1100 meter hoogte op de vulkaan Aso. Hierdoor is het over het algemeen vrij koud op Autopolis. Het is dus belangrijk om de banden in goede conditie te krijgen. Vandaag heb ik als één van de weinigen al een set ingescrubd voor de race. Hopelijk kunnen we hierdoor nog wat extra voordeel behalen", aldus Tom vanuit Autopolis.

Kanshebber voor de overwinning lijkt in ieder geval het Nakajima team waarvoor Tom in 1998 en 1999 reed. Tijdens zowel de test van gisteren als tijdens de vrije training zaten André Lotterer en Tsugio Matsuda continu in de top 3. De verklaring van het plotselinge succes is volgens Tom Coronel eenvoudig. "Omdat ze dit seizoen nog niet gescoord hebben mogen ze van de organisatie met een grotere restrictor rijden. Om diezelfde reden hebben ze natuurlijk ook geen strafgewicht aan boord. In de ijle lucht hier pakken ze daarom wat extra voordeel. Voor het publiek blijft het daarom spannend al had ik zelf als rijder natuurlijk wat minder kilo's lood aan boord gehad", zo verklaarde Tom.

Dit weekend zal Sebastien Philippe ontbreken in het Takata NSX team. De Fransman herstelt thuis van een buikoperatie, maar zal naar verwachting tijdens de afsluitende race op Suzuka weer van de partij zijn. Zijn plaats in het zusterteam van Coronel en Ito zal worden ingenomen door de Italiaan Paolo Montin.

---