CDA

CDA
24-10-03
Van Gennip wil MKB-ers stimuleren te exporteren Staatssecretaris Karien van Gennip wil dat meer bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf (MKB) gaan exporteren.

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 50.000 mkb-bedrijven kunnen exporteren, maar dat niet doen. Ook zijn er 50.000 bedrijven die wel exporteren, maar waarbij dit nog geen onderdeel uitmaakt van de bedrijfsstrategie. Van Gennip heeft daarom een nieuwe campagne voor internationaal ondernemen gestart. Behalve advertenties en radiospots krijgen alle MKB-ers half november een brief en twee tegoedbonnen: één voor een gratis gesprek bij de KvK en één voor een exportpakket met informatie en tips.

De komende weken gaat de staatssecretaris van Economische Zaken naar de nieuwe Europese lidstaten. Daar liggen volgens haar veel kansen voor Nederlandse bedrijven. "Met de uitbreiding van de Europese Unie met tien landen vanaf 1 mei komen er 75 miljoen inwoners bij en veel goed opgeleide werknemers met een stijgende koopkracht. Dit biedt voor ondernemers veel kansen. Meer exporteren is in deze economische slechte tijd hard nodig. Ons land verliest dit jaar ruim 5 procent marktaandeel, voornamelijk door de hoge loonkosten. Alle reden dus om ondernemers te overtuigen om toch vooral groter te denken dan Nederland."