Politie Limburg-Noord

Aantal auto-inbraken daalt met 34 %

Horst 24-10-2003 - Het project Zij pikken het, wij niet van de politie Horst boekt resultaat: sinds de start van het project op 1 juli jl. is het aantal auto-inbraken afgenomen met 34%. Tegelijkertijd is ook het aantal autodiefstallen afgenomen met 30%. Naar verwachting zal zowel het aantal auto-inbraken als -diefstallen verder dalen tot het niveau van 2001. Dit was ook het resultaat dat de politie zich bij aanvang van het project ten doel had gesteld.

De afgelopen jaren is het aantal auto-inbraken binnen het verzorgingsgebied van de politie Horst fors toegenomen. Naar aanleiding van deze sterke stijging heeft de politie besloten om dit jaar de problematiek projectmatig aan te pakken om zo een einde te maken aan deze tendens. Het project voorziet in een aanpak op drie fronten: een pro-actieve aanpak, waarbij de beheerders van plaatsen waar concentraties van inbraken plaatsvinden worden betrokken bij de aanpak van het probleem, een preventieve aanpak waarbij de politie de burger wijst op hun eigen verantwoordelijkheid om de kans op slachtofferschap te verkleinen en een repressieve aanpak waarbij de politie gerichte acties houdt om de pakkans van (potentiële) daders te vergroten. Een aanpak die blijkt te werken.

Veel waardevolle spullen

De afgelopen maanden surveilleerde de politie Horst vrijwel dagelijks in de dorpskernen van haar verzorgingsgebied, zowel in de nachtelijke uren als overdag. Het overgrote deel van de geparkeerde autos in de bebouwde kommen werd daarbij gecontroleerd op de aanwezigheid van waardevolle spullen. De politie constateerde nog te vaak (in 40% van de gevallen) dat er waardevolle spullen waren achtergelaten, in veel gevallen de autoradio of het frontje. In sommige gevallen had de autobezitter zelfs niet de moeite genomen om de auto af te sluiten. Dit terwijl het zelfs strafbaar is om een voertuig onafgesloten achter te laten. Een overtreding die een boete van 28 euro zou op kunnen leveren. Vooralsnog blijft de insteek van de politie de burgers te waarschuwen om zo samen te werken aan het terugdringen van het aantal auto-inbraken, maar ze sluit niet uit dat in de toekomst alsnog wordt opgetreden tegen deze vorm van nalatigheid.

Pakkans vergroten

Om de pakkans nog verder te vergroten is de politie ook gestart met het afzetten van dorpen. Afgelopen week is de eerste actie geweest in Sevenum, waarbij tientallen bestuurders zijn gecontroleerd op de naleving van de verkeersregels en op de aanwezigheid van inbrekerswerktuig of buit. De controle had een goed resultaat in die zin, dat er geen inbrekers of ontvreemde voorwerpen zijn aangetroffen. Wel werd een kleine hoeveelheid hash in beslag genomen. De komende maanden gaat de politie verder aan de slag met het project om zo het aantal auto-inbraken verder terug te dringen.