Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Den Haag, 24 oktober 2003

Nieuwe aanpak bolletjesslikkers mag niet ten koste gaan van de aanpak van en celcapaciteit voor veelplegers

Minister Donner heeft in een persbericht van 24 oktober 2003 zijn aanvullende maatregelen tegen smokkel van cocaïne wereldkundig gemaakt. Een belangrijk element daarin is dat hij risicovluchten 100% wil laten controleren. De PvdA Tweede-Kamerfractie juicht deze intensivering van de controles toe. Hierdoor wordt de pakkans immers aanzienlijk verhoogd. 'De PvdA heeft dit in het afgelopen jaar al diverse malen bepleit. Pakkans is het kernwoord waar het hier om draait. Door de pakkans zo laag te houden is het probleem in het verleden in stand gehouden', aldus Wolfsen.

De PvdA-fractie maakt zich echter grote zorgen over de gevolgen van het berechten van deze vermoedelijk grote groep bolletjesslikkers. Nu al leggen de bolletjesslikkers een groot beslag op de schaarse celcapaciteit. Met de voorgenomen aanpak van minister Donner zal dit beslag aanzienlijk toenemen. 'De cellen die nu worden gebruikt voor het opsluiten van drugskoeriers kunnen beter worden gebruikt voor het opsluiten van veelplegers', aldus woordvoerder Aleid Wolfsen. 'Welke overlastplegende veroordeelde zal niet kunnen worden gedetineerd als de bolletjesslikkers nog meer cellen opeisen?', vraagt Wolfsen zich af.

De PvdA vindt met de minister dat bolletjesslikkers wel moeten worden berecht, maar de celcapaciteit moet worden benut voor andere, meer overlast verzorgende, criminelen. Dat kan door buitenlandse drugskoeriers onmiddellijk het land uit te zetten en bij verstek te veroordelen. Voor Antillianen (met een Nederlands paspoort) staat de PvdA de zelfde aanpak voor. Door hen bij verstek te veroordelen maken ze geen gebruik van de Nederlandse celcapaciteit en kunnen zij feitelijk niet terugkomen naar Nederland. Zij dienen hun aanzienlijke straf direct uit te zitten. Een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt Antilliaanse drugskoeriers de toegang tot Nederland te ontzeggen zal desalniettemin worden gesteund door de PvdA. Voor in Nederland wonende drugskoeriers moet gelden dat zij niet langer bij voorrang moeten worden berecht.

Voor nadere informatie: Aleid Wolfsen 06 - 18305877


* Bezoek ook onze website www.pvda.nl


---- --