Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DL. 2003/3319
datum
23-10-2003

onderwerp
Rapport 'Geen cent te veel'
TRC 2003/8086

bijlagen

---

Geachte Voorzitter,

Hierbij bied ik u het rapport 'Geen cent te veel; Over opties voor het verlagen van de quotumkosten in de melkveehouderij' aan. Het rapport is geschreven door een groep onderzoekers van het Landbouw-Economisch Instituut, in samenwerking met medewerkers van de Leerstoelgroep Agrarische Bedrijfseconomie van Wageningen Universiteit en een medewerker van AVM, Accountants en Adviseurs.

Met de toezending van dit rapport en mijn reactie daarop geef ik invulling aan de motie Van der Vlies cs. (Kamerstukken 2002/2003, 28600 XIV, nr. 67), waarin de regering is verzocht dit onderzoek te laten uitvoeren.

datum
23-10-2003

kenmerk
DL. 2003/3319

bijlage

Na de publicatie van dit onderzoeksrapport in augustus 2003 hebben de verschillende vertegenwoordigers in de begeleidingscommissie van het onderzoek (LTO Nederland, NAJK en NMV) binnen hun eigen organisatie de uitkomsten van het rapport beoordeeld. Inmiddels is mij gebleken dat LTO Nederland en NAJK graag verder willen denken op de combinatiemogelijkheden die in hoofdstuk 6 van het rapport worden geschetst, waarbij het NAJK opmerkt dat zij de afroming van quotum bij de quotumbeurs inmiddels niet meer ondersteunen. Ook de NMV wil verder nadenken en onderzoeken op het ingeslagen spoor, maar merkt daarbij wel op dat het eerste streven van de belangenorganisaties gericht zou moeten zijn op het realiseren van een kostendekkende melkprijs.

De resultaten van het onderzoek leiden voor mij op dit moment niet tot beleidswijzigingen. Ik blijf bij mijn standpunt dat vooral transparantie van de quotumkosten van belang is en een verlaging van de quotumkosten in beginsel niet de verantwoordelijkheid van de overheid is. Indien echter de belangenorganisaties een breed draagvlak organiseren voor een ander systeem van quotumoverdracht en de Europese regelgeving zich daar niet tegen verzet, ben ik bereid een eventuele systeemwijziging te faciliteren en de benodigde voorstellen aan uw Kamer te doen toekomen. Ik constateer echter met de genoemde organisaties dat de combinatiemogelijkheden in het rapport nog onvoldoende uitgewerkt en doorgerekend zijn, om die conclusie nu al te kunnen trekken.

De komende tijd zal ik op ambtelijk niveau een bijdrage leveren aan het verder uitwerken en onderzoeken van de mogelijkheden om de quotumkosten transparant te maken en zo mogelijk te verlagen.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

Bijlage:
Rapport 'Geen cent te veel; Over opties voor het verlagen van de quotumkosten in de melkveehouderij' (PDF-formaat, 557 Kb)
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel http://www.minlnv.nl/infomart...2003/par03314.htm



---