Gemeente Geldermalsen

Mileu-handhavingsestafette 'succesvol' verlopen

Vanuit verschillende invalshoeken zijn diverse organisatie jaarlijks intensief bezig met de zorg voor het milieu. Hierbij gaat het onder meer om de gemeente, de politie, het Geldersch Landschap, de A.I.D., Staatsbosbeheer, de jachtopzichter van het Landgoed Mariënwaerdt, de provincie en het Waterschap Rivierenland.

Net als in andere delen van de provincie Gelderland werd op 1 en 2 oktober j.l. ook in het gebied van het politiedistrict De Waarden (gemeenten Geldermalsen, Lingewaal en Neerijnen) in gezamenlijkheid een zogenaamde handhavingsestafette gehouden waarbij centraal gecoördineerd vanuit het gemeentehuis te Geldermalsen het gebied werd ingetrokken om op zoek te gaan naar milieuovertredingen. Binnen de gemeente Geldermalsen heeft de estafette echt de klok rond geduurd.

Bij zon opsporingsactie wordt gesproken over een viertal kleursporen en nog een rubriek overig:

Grijze wetgeving: afval en industrie

Rode wetgeving: ruimtelijke ordening

Blauwe wetgeving: water

Groene wetgeving: vissen en jagen.

Het is mogelijk dat per constatering van een strafbaar feit meerdere kleursporen/wetten worden overtreden.

In totaal werden 67 milieuovertredingen geconstateerd. Hierbij werden 69 strafbare feiten vastgesteld

Grijze wetgeving: 60 maal

Rode wetgeving: 5 maal

Blauwe wetgeving: 2 maal

Deze zaken zullen bestuursrechtelijk en/of strafrechtelijk worden opgepakt. In negen gevallen werd er direct proces-verbaal opgemaakt.

Op het gebied van de groene wetgeving werden er diverse vissers en jagers gecontroleerd. Hierbij werden geen strafbare feiten vastgesteld. Bij de grijze wetgeving ging het overwegend om afvaldumpingen en het verbranden van afval. Daarnaast waren er enkele gevallen waarbij destructiemateriaal (kadavers van vee) niet afgedekt langs de weg lag. De eigenaren zijn hiervoor gewaarschuwd en in twee gevallen is proces-verbaal opgemaakt.

Opvallende zaken:

een boer werd op heterdaad betrapt bij het op onjuiste wijze uitrijden van dierlijke mest;

een koe werd in de sloot aangetroffen, de eigenaar werd geïnformeerd (rubriek overig)

een persoon werd bekeurd die afval uit een rijdende auto wierp.

Gemeente

Aantal

const.

Aantal

PV

Kleurspoor

Opmerking overig:

Grijs

Rood

Blauw

Groen

Overig

Geldermalsen

36


---

32


---


---


---


---

Koe

Lingewaal

14


---

12


---


---


---


---

Neerijnen

17


---

16


---


---


---


---

Totaal

67


---

60


---


---


---


---


Gesproken mag worden van een succesvolle actie. Bewust tussen aanhalingstekens. De inzet bleek niet voor niets want er werden maar liefst 67 overtredingen geconstateerd. Aan de andere kant zou het beter zijn wanneer iedereen zich gewoon aan de regels zou houden.

Bijkomend voordeel van deze gezamenlijke actie is, dat de medewerkers van de verschillende organisaties elkaar nog beter leren kennen en zo een werkrelatie opbouwen waarvan ze in hun dagelijkse eigen praktijk met regelmaat profijt hebben. Het is zeker niet zo, dat na zon handhavingsestafette het toezicht verslapt, integendeel het toezicht blijft onverminderd scherp.