Politie Noord-Holland-Noord

Den Helder en omgeving

Den helder 24-10-2003 - 16.30 uur

Gewelddadige winkeldief ingesloten
Den Helder, donderdag 23 oktober 2003.
Omstreeks 14.30 uur werd een 46-jarige man uit Den Helder in een supermarkt aan de Texelstroomlaan betrapt op diefstal van twee flessen wijn. De man sloeg hierna de knokkels van zijn handen stuk tegen de muur en dreigde vervolgens personeel te gaan slaan danwel te besmetten. Agenten hebben hem overgenomen. Tegen hen verzette hij zich en hij werd geboeid overgebracht naar het bureau. De man staat bekend als een veelpleger. Hij is de afgelopen maand driemaal eerder aangehouden wegens diefstallen. Hij wordt op vrijdag 24 oktober geleid voor de officier van justitie in Alkmaar.

Dronken bromfietser verzet zich
Den Helder, donderdag 23 oktober 2003.
Omstreeks 14.45 uur betrapten surveillerende agenten een 23-jarige bromfietser uit Den Helder op het rijden over het voetpad van de Keizerstraat. Hij probeerde weg te komen en werd aangehouden. Hierna beledigde hij de agenten en verzette hij zich tegen zijn aanhouding. Met assistentie van enkele andere agenten kon hij naar het bureau worden overgebracht. Hij bleek te hebben gedronken en blies aan het bureau 395 ug/l (tot 220 toegestaan). Hij werd ingesloten. De man krijgt diverse processen-verbaal.

Rijden met drank op tijdens ontzegging
Den Helder, vrijdag 24 oktober 2003.
De politie controleerde omstreeks 01.00 uur op de Marsdiepstraat een hardleerse 44-jarige automobilist uit Den Helder op drankgebruik. Het was bij de agenten bekend dat de bestuurder van de auto 'een ontzegging van de rijbevoegdheid' heeft tot januari 2005. Dit is hem door een rechter opgelegd wegens eerdere verkeersmisdrijven en zijn rijbewijs heeft hij dus al moeten inleveren. De man blies nu aan het bureau 605 ug/l (tot 220 toegestaan) en kreeg opnieuw een proces-verbaal.

Drankrijder met schade aan auto
Middenmeer, vrijdag 24 oktober 2003.
Omstreeks 03.15 uur troffen agenten op de afrit van de Rijksweg A7 bij Middenmeer een 52-jarige automobilist uit Middenmeer die reed in een bedrijfsauto met aan de voorzijde flinke en verse deukschade. De man werd gecontroleerd maar zei niets aangereden te hebben. Wel blies hij aan het bureau 520 ug/l (tot 220 toegestaan). Hij kreeg een proces-verbaal en de politie stelt een nader onderzoek in naar een mogelijke aanrijding.

Agenten redden man uit zinkende auto
Den Helder, vrijdag 24 oktober 2003.
Omstreeks 12.15 uur kreeg de politie de melding dat er een auto in het water van de Langevliet was gereden, ter hoogte van de Middenvliet. Ter plaatse gekomen zagen agenten dat de 46-jarige bestuurder uit Den Helder al op eigen kracht op de kant was geklommen. In de auto zat echter nog een 41-jarige man uit Den Helder als passagier. De auto, een Volkswagen Golf, was inmiddels tot halverwege de ramen gezonken. De passagier kon door zich uit te rekken zijn mond nog net boven de waterspiegel houden maar zat in de gordel apathisch in de auto. Hij verkeerde vermoedelijk in een shocktoestand. Twee agenten twijfelden geen moment en sprongen in het koude water. Ze slaagden er samen in om de man uit zijn benarde positie te bevrijden. Hierbij moesten de agenten tot hun nek in het water. Op de kant werden de bestuurder en de passagier overgenomen door ambulancepersoneel. De beide betrokkenen werden overgebracht naar het Geminiziekenhuis en zijn daar met onbekend letsel opgenomen. Van de bestuurder werd een bloedproef afgenomen om te bezien of hij mogelijk drank of drugs heeft gebruikt (uitslag over 14 dagen). De aanrijding is ontstaan omdat de bestuurder met hoge snelheid reed vanuit de richting Julianadorp in de richting van Den Helder. Hij haalde diverse voertuigen in, aldus getuigen. Toen hij voor een tegenligger naar rechts moest invoegen verloor hij de macht over het stuur en ging rechts door de berm naar het water. Hij scheerde over het water en kaatste tegen de dam van de Middenvliet. Hierna kwam hij in het water tot stilstand. De auto raakte total loss. De politie maakt een proces-verbaal op.

Meisje niet gediend van avances
Schagen, vrijdag 24 oktober 2003.
Een 16-jarig leerlinge van de Gemeentelijke Scholengemeenschap aan de Wilhelminalaan werd vanmiddag omstreeks 13.30 uur voortdurend gebeld door een haar onbekende jongen met een buitenlands accent die een afspraakje met haar wilde maken. Hij had het nummer van haar mobiele telefoon gekregen van een kennis, zo deelde hij mede. Het meisje was niet van de avances gediend. Toen hij haar bij het schoolplein met een auto, bestuurd door een vriend opzocht, nam een vriendin van het meisje het voor haar op. De vriendin werd gevolgd door haar broer. De passagier uit de auto stonk naar de drank. Het liep uit op een korte woordenwisseling voor het schoolplein waarbij de broer een tikje in zijn gezicht kreeg. Hierna stapte de onbekende beller weer als passagier in de auto en reed deze weg. Het kenteken van de auto is bekend en werd door de ether via de mobilofoon door de politie verspreid. Daarbij werd ook gesproken over een mogelijke 'poging tot ontvoering' maar hier bleek het later dus niet echt om te gaan. De politie stelt een nader onderzoek in.